Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Конституцията не бива да се разглежда като инструмент за политическо инженерство"

Проф. Даниел Вълчев: Представяте ли си г-жа Габриел да отиде в ЕС и да каже: "България не е съгласна"?

Българската съдебна система все пак еволюира. Не е в състоянието, в което беше преди 25-30 години, смята деканът на Юридическия факултет на СУ

| Интервю
проф. Даниел Вълчев
Снимка: БГНЕС

"Около тази ротация се създава някаква магична обстановка. Говорене, което нагнетява очаквания, че нещо бог знае какво ще се случи. Ако тя се състои, нищо няма да се случи. Не мисля, че е важно дали г-н Николай Денков или г-жа Мария Габриел ще бъде министър-председател. Те са различни хора, но сходни като натюрел. Възпитани, интелигентни, но не са хора, чийто темперамент би им разрешил да се противопоставят на нещо, да тропнат по масата, когато е необходимо, не дай си боже в чужбина. Представяте ли си г-жа Габриел да отиде в ЕС и да каже: "България не е съгласна"? Дето се казва, за честта на пагона, от време на време може да се каже, че и лейтенантът има някакво мнение."

Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, бивш вицепремиер и министър на образованието, както и бивш депутат.

Случващото се около поста на външния министър проф. Вълчев определи като "неуместно и абсурдно на няколко основания" и го оприличи на филма "Маневри на петия етаж", като не изключи да е част от "позиционна игра". Той допусна, че нещата са свързани с това, което ще стане външнополитически, защото "ставащото у нас е в някаква степен реплика на ставащото в света". В сегашната изострена ситуация в света "има големи разломи и не може да си съвсем никъде", но изборът да си в ЕС не значи, че трябва да харесваш всичко, което прави ЕК, изрази мнение Даниел Вълчев.

"Това е една много слаба Европейска комисия. Има друго поколение политици, което има други характеристики. (…) Дори поляците намират сили да се противопоставят на европейската политика за украинското зърно. Това какво говори? Че тези по-дълбоки основания нямат отношения към момента. Като имаш някакви интереси, ставаш, отиваш, поставяш си ги на масата. Може да не успееш за ги защитиш, но трябва да ги артикулираш, защото хората са те пратили не за да ръкопляскаш на Урсула, Круела и който е там, а за да може да защитаваш интересите на тия, които са те избрали. Нищо страшно няма в това."

Във всяко правителство има и кадърни министри, има и случайни хора, отбеляза Вълчев. По думите му, няма правителство, което да не иска нищо да свърши, въпросът е дали му стигат ресурсите.

Според него парламентарната активност по темата "Нотариуса" идва и от "чувството им за вина".

"Те убеждаваха българското общество месеци наред, че с конституционната промяна ще се промени съдебната система към нещо по-добро. Изведнъж се оказва, че нещата, за които говорим в съдебната система, всъщност не са най-важните. И човек си задава въпроса – ако най-важните неща не са там, защо трябваше такава обществена енергия да се изхарчи, защо трябваше да се направят тези промени, напук на голяма част от юридическата общност, а и извън нея, и в крайна сметка - какво точно очакваме да се случи?"

"Българската съдебна система, може би напук на хората, които са големи скептици, все пак еволюира. Българската съдебна система се  е пооправила, поизчистила. В никакъв случай не е в състоянието, в което беше преди 25-30 години", коментира Даниел Вълчев в предаването "Политически НЕкоректно".

Големите проблеми в съдебната система не са на конституционно равнище, смята проф. Вълчев. По повод на конституционните промени той припомни и стар виц – "Защо корабът на социализма не върви? Защото горе-долу 95% от парата отива в свирката."

"Конституцията не бива да се разглежда като инструмент за политическо инженерство. Второ, хубаво е да имаме съзнанието, че конституционни промени не бива да се правят напук. Трябва да търсим все пак едно най-малко общо кратно, някакъв вид съгласие между доста голяма група хора. Не хора, които представляват 25-30% от обществото, да налагат на останалите, въпреки че виждат много ясно, че има някаква съпротива. На трето място, конституционни промени не бива да се правят на коляно. (…) Конституцията е нещо твърде голямо, за да можеш да си позволиш дори размишления на темакак ще правим промени в Конституцията, за да се задържим на власт. Не бива така да се подхожда към Конституцията", подчерта в коментара си проф. Даниел Вълчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. От Лондон – Веселин Паунов: Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35