Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Муса Магомедов: Ако Украйна признае, че Донбас и Крим не ѝ принадлежат, това ще разруши международния ред

| Интервю
Донецк, февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Украйна признае, че Донбас и Крим не ѝ принадлежат, това ще разруши международния ред, смята Муса Магомедов, украински депутат от Донбас. Той е последният директор на Коксохимическия комбинат в Авдеевка, който стана част от фронтовата линия.

"За мен войната започна преди 10 години. Още тогава разбрах, че Путин няма да спре, че ще продължава. Сега вярвам, че войната няма да трае още 10 години. Тя ще приключи след 1-2 до 3 години с победа на Украйна", заяви Магомедов в предаването "Хоризонт до обед".

"Интензивността на бойните действия през 2014-2016 г. е доста висока, но не можем да я сравняваме с действията след пълномащабното нахлуване, защото се използват съвсем други оръжия. По интензитет тези действия са несъпоставими. Руската армия много интензивно използва предимството си по въздух", коментира украинският депутат.

Магомедов дава пример с Нагорни Карабах – територия, окупирана от 30 години от Армения, подкрепяна от Русия, но Азербайджан освободи тази територия, която ѝ принадлежи и в случая по думите му това е справедливо.

Муса Могамедов  Стопкадър: Ирина Недева

"Аз съм патриот на Украйна и винаги съм разбирал накъде вървят нещата", отбеляза Магомедов относно събитията в Донбас. "Всеки ще носи отговорност според своите грехове", вярва той.

Срещу Муса Магомедов са в сила санкции от страна на Русия. Според него Русия води колониална политика, а спрямо кавказките народи това е "имперска окупационна политика, водеща до геноцид". Магомедов е убеден, че Украйна ще спре "Руската империя в нейното желание да подчини различни народи".

"Аз съм уязвим поради това, че майка ми и сестрите ми продължават да живеят в Дагестан, но съм абсолютно убеден, че сме на светлата страна и трябва да победим."

До началото на войната в Украйна много активно се е развивала зелената енергетика, след началото ѝ обаче ситуацията съществено се е променила – голяма част от новите мощности са се оказали в окупираните територии, разказа още Магомедов.

"В Украйна поначало трябва да се запази топлоенергетиката като възможност за балансиране. Неефективните мини трябва да се затворят. Трябва да се развива по-активно зелената и хидроенергетиката. Що се отнася до миньорите, това са работливи хора, които лесно могат да се преквалифицират. Да станат например строители, каквито ще са много необходими след войната", коментира депутатът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Превод в ефир: Олена Чмир

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел. Целта на форума е да се укрепи сътрудничеството между..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и липсата на конструктивен..

публикувано на 06.05.24 в 04:54