Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София.

В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лекари (239 българи и 357 чужденци от 31 държави) получиха дипломите си за завършено висше образование.

Сред гостите на церемонията бяха министърът на иновациите и растежа  г-жа Милена Стойчева, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, деканите на факултети към Медицински университет-София, представители на посолства и други официални гости.

Поздравителни адреси бяха получени от деканите на Медицинските факултети към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Тракийския университет- Стара Загора, както и от ректорите на Медицинските университети във Варна, Плевен и Пловдив, ръководствата на Факултетите по Дентална медицина и Фармация към Медицински университет- София, Департамента по езиково обучение и спорт, Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ и филиал „Проф. д-р Иван Митев“- Враца. Своите поздравления по случай дипломирането на Випуск 2023 изпратиха и Националният съвет на БЧК, председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, управителят на Националната здравноосигурителна каса г-н Станимир Михайлов, посолствата на Гърция, Великобритания, Германия и др.

За поредна година водеща на официалното събитие беше г-жа Евелина Павлова, а за тържественото настроение на церемонията допринесоха изпълненията на трио „Тенорите“.

Тържествената церемония започна под звуците на националния и европейския химн.

В своето приветствено слово проф. д-р Бойчо Ланджов акцентира на факта, че Медицинският университет- София е висше училище с вековни традиции, с доказан авторитет и с поглед, отправен към бъдещето. Той пожела на абсолвентите успешна реализация по пътя на най-благородната и хуманна професия: „Искрено се надявам Вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте етичните ценности и норми на поведение, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство. Медицинският университет-София е територия на духа и знанието, на общи принципи, споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от нашите предшественици. Следвайки традицията и чертаейки нови хоризонти пред висшето медицинско образование, вярвам, че сме Ви предали най-доброто и най-ценното, което човек може да научи в периода на своето професионално обучение.“


Деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов призова младите лекари да не спират да учат и да развиват своите професионални умения, интелект, духовност и човещина, както и да се водят от универсалните етични принципи- законност, честност, взаимно уважение, лоялност и толерантност.

В своето приветствие към абсолвентите проф. д-р Димитър Буланов обърна специално внимание на факта, че много студенти от Випуск 2023 са били доброволци в Ковид-отделенията: „Тук е мястото да изразя своето възхищение към вас и гордост от това, че вие бяхте част от реалната битка за живота в този тежък и критичен за страната и народа ни период и показахте смелост и знания, силен дух и отговорност далеч преди да сте положили клетвата на Хипократ.“

Проф. д-р Димитър Буланов се обърна и към преподавателите на Медицинския факултет и изрази своята благодарност за техния професионализъм и упорит труд при подготовката на бъдещите лекари: „С огромно удовлетворение и гордост ви поздравявам за вашите успехи в науката, в лечебната дейност, в преподаването и ви благодаря за всеотдайността, професионализма и търпението, с които вие предавате на нашите студенти не само своя опит и знания. Вие ги възпитавате, въвеждате ги в спецификата на нашето изкуство, показвате им значението на традициите и силата на съвременното познание, съхранявате в тях амбицията и уменията да се трудят и да са подготвени за предизвикателствата на лекарската професия.“

Пълните отличници на Випуск 2023 са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова.

Те получиха наградата „Златен Хипократ“, както и парични награди от Столичната лекарска колегия.


Дарение "чек за детската болница" поднесоха на директора й д-р Благомир Здравков абсолвентите от Випуск 2023.

Тържествената церемония завърши с обща снимка на абсолвентите и полет на абсолвентски шапки под бурните аплодисменти на ръководството, преподавателите, гостите, близките и приятелите на Випуск 2023.

Снимки: Медицински факултет на Медицинския универскитет в София


Повече чуйте в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40