Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две години война в Украйна

Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА


Две години война в Украйна, 24 месеца унищожения и жертви, 730 дни сражения и обстрели, 17 520 часа армиите на Киев и Москва остават вкопчени в смъртоносна хватка.
На източния фронт обаче няма почти нищо ново, коментира лорд Джордж Робърстън - бивш генерален секретар на НАТО.


"Нито Русия, нито украинците печелят в момента. А ние европейците сме единствените, които можем да помогнем на Украйна да победи Русия."


След като дългоочакваната украинска контраофанзива не постигна желаните успехи, руските сили преминаха в настъпление в Източна и Южна Украйна, като наскоро превзеха град Авдеевка в Донецка област - първата им голяма победа след превземането на Бахмут миналото лято.


Авдеевка се намира в околностите на Донецк, административния център на едноименната област, която е частично окупирана от руските сили.  Превземането на Авдеевка може да послужи на Русия като плацдарм за окончателното превземане на цялата Донецка област.  Според вашингтонския Институт за изследване на войната обаче падането на града има по-скоро символично значение.


 В кратка публикация във "Фейсбук" в новият украински главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е взел решението с цел избягване на обкръжение и „запазване на живота и здравето на военнослужещите“. Главнокомандващият добави, че войските се изтеглят „на по-изгодни позиции“.


„Нашите войници изпълниха доблестно воинския си дълг, направиха всичко възможно да разбият най-добрите руски части и причиниха значителни загуби на врага в жива сила и техника. Вземаме мерки за стабилизиране на положението и удържане на позициите ни“,



Случилото се в Авдеевка беше първото голямо изпитание за Сирски, след като в началото на месеца встъпи в длъжност като командващ на украинските въоръжени сили. В предишното си качество на командир на сухопътните войски той беше подложен на критики, че в продължение на девет месеца упорито не се отказваше от отбраната на Бахмут, обсада, превърнала се в най-дългата и кръвопролитна битка от началото на войната.
  

Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Независимо как ще повлияе оттеглянето от Авдеевка, украинската армия е изправена пред изключително трудна ситуация в някои части на фронта, заяви  президентът Володимир Зеленски, като посочи, че Русия се възползва от забавянето на военната помощ за Украйна.


"Това са неща, които се усещат много. Дефицит на артилерия, нужда от средства за противовъздушна отбрана на фронта и на оръжия с голям обсег."

 

Липсата на боеприпаси е сериозен проблем за украинските военни на фронтовата линия. Критичният недостиг на муниции беше отчетен още в началото на годината като според доклад на агенция Блумбърг сега украинската армия разполага с около две хилди снаряда на ден за цялата фронтова линия от 1500 километра, докато през лятото на миналата година те са били около седем хиляди. В Запорожка област войниците използват мунициите си пестеливо срещу руските офанзиви. Нарастват опасенията, че без отпускането на спешна военна помощ, падането на Авдеевка може да се повтори и в други райони на фронта.

 
"Ако няма реални мишени, не стрелям. По този начин ни остават боеприпаси и за утре."


Намаляващите доставки на боеприпаси от Запада означават, и че украинските сили не могат да нанасят удари по цели с висока стойност навътре зад руските  фронтови линии, където са струпани оборудване и персонал. Според доклади от фронта някои артилерийски части оперират едва на 10 процента от капацитета си. До критичния недостиг се стигна и поради забавяне на помощта от 65 милиарда долара, обещана от Вашингтон, заради политическите борби вътре в Съединените щати.   


"Парите бяха предвидени и за производство на боеприпаси по стандартите на НАТО. За съжаление всичко се случва много бавно. За всичкото забавяне и намаляване на помощта, плащаме с живота на войниците ни."




  В самата Украйна животът продължава, но войната не спира да напомня за себе си. Съпруги стават вдовици. "Както каза и кметът не очаквахме, че ще са толкова много. Можехме да направим алея на героите още от самото начало."

 Родители копнеят за пленените си синове. "Много е трудно. Вече е 2024 година, а нямаме никакви новини. Не знтам нищо за сина ми."


 Земеделците не могат да наберат достатъчно работна ръка да обработват земята. "Много специалисти и мехиници от нашия район бяха мобилизирани. Оборудването ни се нуждае от ремонт, трябва да обработваме земята, а няма обучени млади хора."

А класните стаи са празни. "Като не знаеш какво ще стане с теб утре, е много трудно да мислиш за дете. Много бих искала да създам семейство   , да родя дете, но дори не знаем къде ще сме утре и какво може да ни се случи."


Руското нахлуване предизвиква смърт и унищожение в Украйна, но руската армия и общество също търпят тежки загуби. Руските градове са подложени на обстрел и атаки с дронове, стотици хиляди руснаци бяха мобилизирани, наемниците от Вагнер тръгнаха на поход срещу Москва, но малко по-късно лидерът им Сергей Пригожин загина в самолетна катастрофа. Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент за военни престъпления. А сега и най-отявленият критик на Путин е мъртъв.

 
Президентът на Русия Владимир Путин обаче звучи все по-уверен и твърдо решен да надделее над враговете си у дома и зад граница. Обявява се срещу Америка, НАТО и Европейския съюз и представя войната в Украйна като руска борба срещу целия западен свят и екцистенциална битка за оцеляване на страната.   

 
"Събитията от последната година потвърждават, че Западът продължава да води хибридна война срещу Русия. Активно снабдява Украйна с разузнавателни данни, праща военни съветници и най-модерните си оръжейни системи. Активността на военния блок НАТО също рязко се увеличи. Многобройни американски части бяха разположени в близост до границите ни."


Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън в Скопие след среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев - април 2018


А само преди двайсетина години 59% от руснаците са одобрявали идеята Русия да се присъедини към ЕС, а самият Путин е търсел активно сътрудничество с НАТО. Какво се е променило? Според лорд Робъртсън загубата на статута на супердържава за Русия дразни егото на Путин. В комбинация с колебливостта на Запада и множеството провокации, с които се сблъсква, руският президент се  променя драстично. Според бившия лидер на НАТО обаче е малко вероятно Москва да успее да осъществи имперските си амбиции.

 
"Могъщата Русия, тази огромна и силна държава не успя да отвоюва повече от няколко стотин метра за последната една година."

Войната вече е различна, световната политика има много по-голямо влияние на бойното поле и на украинците и лидера им Володимир Зеленски ще се наложи да открият нови резерви от сила и креативни идеи, за да поддържат ангажимента на света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ през последните 24 часа.  Най-много протестиращи - около 300 са били задържани при полицейски акции в Колумбийския университет, както и в градския колеж на Ню Йорк, съобщиха официални представители на силите за сигурност. В Университета на Уисконсин – Медисън..

публикувано на 02.05.24 в 07:29

Велики четвъртък е!

Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос.  Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството. С песнопения и..

публикувано на 02.05.24 в 07:09
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен и Никос Христодулидис са на посещение в Бейрут

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис са на посещение днес в Бейрут за разговори с ливанското ръководство по въпросите на миграцията. Брюксел е готов да предостави финансова помощ на близкоизточната страна за предотвратяване на мигрантските потоци към Кипър и Европа. Съвместното..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят кандидатура за лидерството, но никой не потвърди, че се кандидатира.  Срокът за номинации  за..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване на трудовия трибунал срещу корпорацията в централен Лондон. Те твърдят, че са загубили ролите си в..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя участва в честването на юбилея на специално събитие в Никозия. В приветствието си на празничната среща..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44