Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусната българска храна се прави в домове с традиция

Какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти

Жельо Тодоров - Джоко
Снимка: Добринка Добрева

Жельо Тодоров, известен като Джоко, е автор на кулинарния канал "Yami, Yami". Неговите филми в YouTube имат 50 000 абонати и над 1 млн. гледания.

Почитателите на рецептите за домашно приготвени меса са от цял свят. Тодоров проявява интерес към храната още от детските си години, а неговата майка е държала двамата ѝ синове да са сръчни в кухнята. 

По-късно Тодоров завършва Селскостопанската академия и повече от 20 години се занимава професионално с меса, сирена и млека

За онлайн изявите го мотивират приятели и съмишленици в Полша, където живее през последните години. Те започват да го канят в техни кулинарни блогове и така Жельо отваря и свой канал, в който възражда стари български рецепти за приготвяне на месни деликатеси. 

За неговите енциклопедични познания, известният с кулинарната си кариера Мирослав Гочев, признава и в своята книга "Българска кухня в 4 сезона". 

Ценни съвети за храната, приготвена в домашни условия, какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти, разказа в "Нощен Хоризонт" Жельо Тодоров.

"Целта ми беше чрез този канал стари български рецепти да се видят от младите хора и да останат, както се казва, за поколенията.

Издадох в Полша книга, тя предстои да излезе на английски език, а се надявам и по-късно на български да я има. 

Мога да кажа, че полската кухня е различна от българската, в нея няма толкова салати и сирена

А поляците пътуват и търсят чужди, различни рецепти, затова и аз така ги спечелих. В Полша може да се намери лютеница и чубрица дори, като тяхната чубрица е шарена сол, не е като нашата, те имитират нашата шарена сол, разказа още Джоко.

По думите му поляците много обичат нашата шопска салата, кебапчетата. 

В Полша имат много хубави картофи, но ги правят по различен от нас начин, затова когато им приготвил печено месо с картофи, те били изненадани колко е вкусно и как ухае ястието, сподели той.

Джоко разказа, че го търсят хора от цял свят, за да им покаже как да сготвят дадено месно ястие.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Христова

Зорница Христова - гост в "Горещо сърце": Лесно е да се влюбиш в четенето

В рубриката "Горещи сърца" срещата е със Зорница Христова, жена, която впечатлява със спокойствието си и с искреността, с която говори за книгите. Тя е писател и преводач, един от създателите на издателство ,"Точица". Завършила е английска филология в Софийски университет.  Автор е на книгите "Вкусна география" и ,"Когато искам да..

публикувано на 28.09.25 в 09:00
Историята на Силистра

Историята на Силистра - белязана от различни епохи и културни влияния

След възвръщането на Южна Добруджа към България с Крайовския мирен договор през 1940 г. Силистра се превръща в културна столица на региона. Изследване, базирано на публикации във в. "Подем", излизал през тези години в региона, показва как градът бързо възстановява и развива културния си живот. Проучването е дело на дългогодишния..

публикувано на 28.09.25 в 07:50
Гергана Фъсева

Гергана Фъсева: Един народ може да оживее, ако има култура

В "Закуска на тревата" ви срещаме с перкусионистката Гергана Фъсева. Тя е родена във Велико Търново, но от близо половин век живее в Германия. Била 7 годишна, когато с родителите й заминава за тогавашната ГДР. Там Гергана започва с уроците по музика, а по - късно завършва специалност "Ударни инструменти" в Музикалната академия във Ваймар...

публикувано на 27.09.25 в 09:00

Евакуират обитателите на напукания столичен блок, излизат под наем

Заради пукнатини и деформации в жилищен блок в столичния квартал "Хаджи Димитър" неговите обитатели ще бъдат евакуирани . Блокът се намира недалеч от участък, в който се разширява линия на метрото. Жители на квартала са предупредили Столичната община още през 2023 г. Високите подпочвени води са сред основните причини за аварията в..

публикувано на 25.09.25 в 08:57

"Държи ме това, че един ден ще се върнем" - от Канарските острови до Варна

" Постоянно съм готова с куфара , аз съм на стенд бай за прибиране ! Мен ме държи това, че един ден ще се върнем." Това споделя Диана Бачкова, която със съпруга си живее в Лас Палмас на Канарските острови. Там имат работилница за ремонт на яхти. " За почивка е много добре . Като постоиш малко, по-различно е. Тай е рай за малките деца и..

публикувано на 25.09.25 в 06:50

Ангел Каралийчев - разказвачът на българското детство

На 21 август преди 123 години в село Стражица, днес град, е роден  знаменитият български писател Ангел Каралийчев. Макар да е известен най-вече със  своите детски приказки, той е писал също поезия и разкази . Първата му поема, „Мауна- Лоа“, е издадена със собствени средства, година преди публикуването на дебютния му  сборник с разкази, „Ръж“. Тя е..

публикувано на 25.09.25 в 03:00

Защо Добрич празнува на 25 септември?

Добруджанският град Добрич има драматична съдба през годините. От 1878 година насам градът е освобождавам три пъти – при Руско-турската война, след това по време на Първата световна война след битката, останала в историята като Добричката епопея през 1916 г., а  третото освобождение на града е от румънската власт, продължила 23 години. То се..

публикувано на 23.09.25 в 12:54