Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусната българска храна се прави в домове с традиция

Какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти

Жельо Тодоров - Джоко
Снимка: Добринка Добрева

Жельо Тодоров, известен като Джоко, е автор на кулинарния канал "Yami, Yami". Неговите филми в YouTube имат 50 000 абонати и над 1 млн. гледания.

Почитателите на рецептите за домашно приготвени меса са от цял свят. Тодоров проявява интерес към храната още от детските си години, а неговата майка е държала двамата ѝ синове да са сръчни в кухнята. 

По-късно Тодоров завършва Селскостопанската академия и повече от 20 години се занимава професионално с меса, сирена и млека

За онлайн изявите го мотивират приятели и съмишленици в Полша, където живее през последните години. Те започват да го канят в техни кулинарни блогове и така Жельо отваря и свой канал, в който възражда стари български рецепти за приготвяне на месни деликатеси. 

За неговите енциклопедични познания, известният с кулинарната си кариера Мирослав Гочев, признава и в своята книга "Българска кухня в 4 сезона". 

Ценни съвети за храната, приготвена в домашни условия, какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти, разказа в "Нощен Хоризонт" Жельо Тодоров.

"Целта ми беше чрез този канал стари български рецепти да се видят от младите хора и да останат, както се казва, за поколенията.

Издадох в Полша книга, тя предстои да излезе на английски език, а се надявам и по-късно на български да я има. 

Мога да кажа, че полската кухня е различна от българската, в нея няма толкова салати и сирена

А поляците пътуват и търсят чужди, различни рецепти, затова и аз така ги спечелих. В Полша може да се намери лютеница и чубрица дори, като тяхната чубрица е шарена сол, не е като нашата, те имитират нашата шарена сол, разказа още Джоко.

По думите му поляците много обичат нашата шопска салата, кебапчетата. 

В Полша имат много хубави картофи, но ги правят по различен от нас начин, затова когато им приготвил печено месо с картофи, те били изненадани колко е вкусно и как ухае ястието, сподели той.

Джоко разказа, че го търсят хора от цял свят, за да им покаже как да сготвят дадено месно ястие.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професията социален работник като призвание

Втора седмица щафетно протестират служителите в държавната администрация, които настояват за достойно увеличение на възнагражденията им. Те са възмутени от огромната разлика с увеличените заплати в други държавни институции. Днес пред сградите, в които работят, излизат служителите от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта,..

публикувано на 26.11.25 в 09:05

"Искам бебе" вече и в Ловеч

В Ловеч беше открит кабинет на фондация "Искам бебе" за безплатни прегледи и консултации на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Нов кабинет на "Искам бебе" в Ловеч предлага безплатни прегледи и консултации Новият кабинет се намира в сградата на бившата детска поликлиника на болницата и е предоставен на фондацията от общината...

публикувано на 23.11.25 в 06:34
Таня Монева

131 СУ "Климент Тимирязев" отбеляза 40 години със спектакъл "Устрем към върха"

С празничен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК столичното 131 Средно училище „Климент Аркадиевич Тимирязев“ отбеляза своя 40-годишен юбилей. Под надслова „40 години устрем към върха“ ученици, учители и родители се събраха, за да отбележат развитието, постиженията и духа на училището, чиито възпитаници през годините се утвърждават сред най-успешните в..

публикувано на 23.11.25 в 06:00

Нов поглед към Калояновската гробница

Още от входа на възстановката на Калояновската гробница посетителят попада в атмосфера, която напомня за тайнственост и древност. Приглушената светлина и ниските тонове на специално подбрана музика създават усещане за мистичност, а пространството може да бъде разгледано от три различни позиции. Това позволява своеобразен „поглед“ към света на отдавна..

публикувано на 23.11.25 в 05:15

Давид Папо: Професията на аптекаря е важна и ще се запази

В края на календарната година в повечето страни, включително и България, се приема бюджетът. През последните години все по-малък е делът на парите за здравеопазване. Но от това зависи кои ще са субсидираните лекарства. Революционна е идеята на президента на САЩ между потребителя и производителя на лекарства да няма посредници, включително аптекари...

публикувано на 23.11.25 в 05:15

От бащи на синове: как се калява стоманата в родната екстремна сцена

Как се калява стоманата на родната екстремна сцена влезе във фокуса на Автономията за слушане. В студиото на “Изотопия” чухме как се “наливаха основите” в началото и как “се строи” днес. Засегнахме и въпроси като: Как се предава страстта към тази музика и как се „поема щафетата“ по линията бащи и синове, както и кой от кого и какво..

публикувано на 21.11.25 в 18:59

"Преди и сега": Народният съд - пълна генна модификация на обществото

Само две седмици след паметния 9 септември "любимият син на българския народ" Георги Димитров дава указания от Москва да се унищожи фашистката интелигенция, а Трайчо Костов нарежда до началото на октомври да са готови списъците с врагове . В същата заповед уточнява, че е задължително при репресиите да се унищожават всички документи и да се..

публикувано на 20.11.25 в 11:46