Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Между Делян Пеевски и Ахмед Доган няма състезание"

Илхан Андай: При успех на евроизборите ДПС могат да поискат официално участие в управлението

"Мария Габриел ще оглави едно правителство с много нови министри"

| Интервю
Илхан Андай
Снимка: Стопкадър, bTV

"През март ще се окаже, че всички политици са много мъдри. Мария Габриел ще оглави едно правителство с много нови министри". Такава прогноза направи пред БНР Илхай Андай от сайта 24 Rodopi.com.

"На 6 март ДПС няма да поиска да влезе официално във властта. Следващата значима дата са европейските избори. ДПС са със самочувствието да станат втора политическа сила. Тогава те могат да поискат ново правителство в рамките на този парламент. Зависи дали и ГЕРБ ще има ръст. Ако този сбор на ГЕРБ и ДПС позволява да се доближат до 121 депутати, те ще могат да игнорират ПП-ДБ - ако не двете формации, поне едната. В един парламент, в който ПП са обезличени, ще може да се иска разумната формула за съставяне на по-стабилно правителство.

Дотогава ще бъдат назначени вероятно и регулаторите. ДПС ще получи достатъчно то това, което иска, независимо как ще изглежда в очите на обществото. Без ДПС не могат да реализират всички позиции в регулаторите и се обезсмислят направените конституционни промени". 

Бойко Борисов трябва да се освободи от този срам от партньорство с ДПС, посочи още Андай. 

Той коментира проведената национална конференция на ДПС и смята, че Ахмед Доган не е присъствал лично на нея от съображения за сигурност
"Формулата за двама съпредседатели се дължеше на реакцията на изселническите организации, чрез които говори Анкара". 

Делян Пеевски като собственик на успешни фирми е подпомагал кампании на ДПС, но не знам как би се случило запълване на финансови дупки, заяви Андай по повод твърдението, отправено вчера в предаването "Политически НЕкоректно" от Гюнер Тахир, бивш заместник-председател на ДПС. 

Илхан Андай обясни още, че предстои битка за заместниците в ДПС. 

"Илхан Кючук и Филиз Хюсменова заслужават. Но е възможен и друг вариант – да няма заместници, а всеки да си има определен ресор"

Между Делян Пеевски и Ахмед Доган няма състезание, а допитване до по-мъдрия, заяви още Андай. 

"Той вижда в Пеевски този, който може да вдигне темпото на работа".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов благодари на избирателите: Надявам се да оправдая вашите очаквания

С публикация в социалната мрежа лидерът на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов благодари на избирателите за полученото доверие. "ИТН ще има 17 народни представители в следващия парламент. Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. Надявам се да оправдая вашите очаквания", написа Трифонов. Той обаче..

публикувано на 11.06.24 в 14:06
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно..

публикувано на 11.06.24 в 14:03
Зърнена реколта в землището на село Търнава, община Тунджа - юни 2024 г.

Тази година ще бъдат ожънати 11 млн. дка пшеница с очакван добив 6,1 - 6,3 млн. тона

Близо 11 милиона декара пшеница ще бъдат ожънати по време на тазгодишната кампания, а очакваните добиви ще са приблизително като миналогодишните. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов в пловдивското село Златитрап, където беше даден старт на Жътвена кампания 2024. Той е категоричен, че хлебният баланс на страната ни..

публикувано на 11.06.24 в 13:58
Милен Делийски

Преференции пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС в Силистра

Разместване на кандидатите за народни представители в Силистренско заради преференции ще има само в една партийна листа – тази на ГЕРБ-СДС. Последният в нея, бизнесменът Милен Делийски събра впечатляващ брой преференции – 2018, които го изстрелват на второ място. Минимумът за пренареждане е 7% от общия брой гласове, които в случая са 8912 и това..

публикувано на 11.06.24 в 13:58

Все още има съпротива на приемането на България и Румъния в Шенген и по суша

Малка група страни продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша, съобщиха за БНР източници от белгийското председателство на Съвета на ЕС. Пълноправното приемане на двете страни в Шенген е сред темите, които бъдат обсъдени на 13 юни в Люксембург. Тогава там ще заседават..

публикувано на 11.06.24 в 13:57

КЕВР обсъди: Поскъпване на тока средно с 1,4%, на парното – с 8,4%

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди цените на тока и парното от 1 юли. Предложенията за поскъпване са средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. "Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец май. Ако..

публикувано на 11.06.24 в 13:57

Кузман Илиев: Има обществена енергия, която търси дори независими играчи

Има обществена енергия, която търси дори независими играчи, които говорят това, което вярват .  Вижда се гладът на българските граждани да си вземат политиката обратно от професионалните политици . Това каза пред БНР Кузман Илиев, който беше независим кандидат за евродепутат. Според данни на ЦИК той е получил малко над 11 000 гласа. При..

публикувано на 11.06.24 в 13:55