Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: Тя е ясна външната ни политика, да сме цъфнали?

| Интервю
Вежди Рашидов
Снимка: Ани Петрова

Ротацията няма да има сега, ще се бави до евроизборите, прогнозира пред БНР бившият председател на НС и дългогодишен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Ще се бави ротацията до евроизборите. Има един факт – бюджет, той се прие, но той трябва да се разпределя и затова е "50 на 50" - занимаваме се със себе си, а не с това, което хората избират", каза Рашидов. 

Преди месеци той напусна парламента и се оттегли от политиката. Според него сега е "държава на беззаконие, а медиите пълнят време с тези прокурори". 

"Нищо не е отсега, ако забележите, в Украйна онази вечер има две жертви, у нас от катастрофи са осем", каза известният скулптор и допълни: "Изпусна се държавността". 

"Това, че има власт, наречена управленска от МС, значи ли, че подялба на държавния бюджет е политика? Ако това е така, аз няма какво да обсъждам. Отстрани погледнато, това е толкова неприятно да си поделят някои хора властта – държавни пари. Това ли е политиката и това ли е смисълът да сме в политиката?", коментира Рашидов. 

Неговото мнение за очакваната ротация на управляващите е, че  "ще се стигне, много тежко се търгува, което няма никакво значение кой ще е външен министър". 

И допълни: "Нищо по-сложно не се случва там, има програма, протоколно поведение, които трябва да се изпълняват. И външната политика на Европа не зависи от нас. Тя е ясна външната ни политика, да сме цъфнали? Всеки ден си задаваме едни и същи въпроси: Какво се случва? Дайте да отговорим! Какво стана една година от управлението на тази държава? Случи ли се нещо?". 

Рашидов припомни, че "по времето на ГЕРБ може да е имало недостатъци, но се правеха неща". 

"Пътища имаме ли, сега стигаме ли до морето за 3 часа, училища има ли, детски градини построихме ли? Вие много сериозно говорите за корупция от 20 години, има ли нещо доказано", аргументира се Вежди Рашидов. 

"Вие журналистите сте в тази история, не пренасяйте информация, каквато дадат политиците. Къде изчезна журналистическото разследване? Много сте важни като институции, не да пренасяте информация", коментира той.

Въпреки че от няколко месеца не е в парламента, Рашидов сподели мнението си за кабинета "Денков": "В момента имаме ялово, безсмислено управление".

Изказването на Делян Пеевски за Христо Иванов той коментира: "Предполагам, че са имали взаимоотношения и си знаят някакви неща. Това е спор между тях. По-важно за мен, би било интересно, ако Пеевски се справи с младежкото ДПС и с извеждане на партията от етническата капсула". 

А изборът на Доган – Пеевски да е начело на ДПС той обяснява с "българин, защото е успял, Доган не е глупав човек". 

"Второ - съвременните хора са напредничави и се разбират добре".

В коментари си в предаването "12+3" Вежди Рашидов коментира и санкцията "Магнитски", наложена на Делян Пеевски: 

"Какво от това като обявиха "Магнитски", нещо случили се, бе хора? Една санкция - трябва да се случи нещо, една присъда – трябва да се случи нещо, едно дело – трябва да има край. Ние нищо не доказахме в този живот, само си говорим. Едно доказателство дайте".

Рашидов обясни и защо е напуснал политиката: 

"Имам упрек към ГЕРБ. Едно от нещата, заради които излязох е, че когато си на избори, даваш обещания. Аз от 17 общини спечелих в 15, навсякъде съм давал обещания. И когато отидете да управлявате с хора, които не са спечелили, аз нямам лице да се появя пред тези хора. За мен са важни хората и казаната мъжка дума".

Какво управляват в момента, попита Рашидов. 

"За да управляваш нещо, трябва да градиш нещо. Кое на мен ще ми управляват – свободата ми, беднотията на някой? Какво се случва в държавата, това не е крава да влачиш, това са живи хора, съдби", каза бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ.

Според него има 60 – 70% българи, които не вярват на политиците и трябва да се появи човек, на когото да повярват и той да ги поведе.

Рашидов сподели, че му предстои изложба в Барселона в Кралския артистичен кръг на 20 март със Захари Каменов, живописец. 

"Имам покана за Турция, за Франция и мечтая тази книга, която пиша да я завърша", сподели скулпторът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 температурни рекорда във Виетнам заради горещата вълна в Азия

Повече от 100 температурни рекорда бяха надвишени във Виетнам в резултат на гореща вълна в цяла Южна и Югоизточна Азия, съобщи АФП.  В последните седмици горещо време обхвана Азия от Индия до Филипините, пише Франс прес, а в резултат на нея са нараснали случаите на сърдечни удари, а училища затварят. От агенцията допълват, че климатолозите..

публикувано на 04.05.24 в 17:00

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните за Великден забележителности в околността

В дните около Великденските празници трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село. Изградените от родовете на Момчиловци десетки параклиси са израз на дълбоката религиозност на жителите на родопското село. Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото, за..

публикувано на 04.05.24 в 16:58
Дрезден

В Дрезден крайнодесни пребиха политици от две партии

Германски крайнодесни нападнаха и пребиха политици на Зелената и Социалдемократическата партия в Дрезден през изминалата нощ. Атаката е станала, докато екипи на двете партии са разлепвали предизборни плакати. Политикът от германската Социалдемократическа партия Матиас Еке е бил нападнат в Дрезден в петък през нощта и пребит тежко, така..

публикувано на 04.05.24 в 16:45

500 козунака и шоколадови яйца раздадоха за Великден в Монтана

500-те козунаци получиха за Великденските празници хората от клуба на пенсионера и различните съсловни организации в града. Освен козунак за внуците имаше и по едно шоколадово яйце. Кметът Златко Живков раздаде сладкарските изделия с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство.  Точно на Великден, в неделя, на откритата сцена на..

публикувано на 04.05.24 в 16:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Руското Министерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде БТА като се позова на ТАСС. В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от..

публикувано на 04.05.24 в 16:16
Служители на сръбската полиция  след стрелба в Дубона, Сърбия.

Сърбия почита паметта на жертвите на втората от масовите стрелби, разтърсили страната преди година

Възпоменателна програма, посветена на невинните жертви на масовото убийство недалеч от Белград, започна днес с едноминутен звук на сирени, рецитал и речи в памет на загиналите, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА. Днес се навършва точно една година от масовото убийство в селата Мало Орашие и Дубона, когато 21-годишният Урош Блажич уби девет и рани..

публикувано на 04.05.24 в 16:14

Част от градския транспорт в София е с удължено работно време в нощта на Великден

Заради празника част от столичния градски транспорт ще се движи с удължено работно време в нощта на Великден до 1:30 ч.  Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.  Подробности може да видите на сайта на Столична община.  Оттам съобщават, че метрото ще се движи в интервали между 17 и 34 минути. 

публикувано на 04.05.24 в 16:12