Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Станкушев: Мрежите на Еврото и на Нотариуса не могат да оцелеят паралелно. Войната е на живот и смърт

| Интервю
Бойко Станкушев
Снимка: Стопкадър

Мрежите на Еврото и на Нотариуса са в състояние на защита и опитват взаимно да се набедят.

Това каза пред БНР Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, и коментира:

"Не вярвам да се мине към някакви съгласувани между тях действия - с цел прикриване на много други неща, които обществото има право да ги знае".

Той подчерта, че най-важното нещо е обществото да стои будно и непрекъснато да изисква от информация от институциите.

"Дълго време тези организирани престъпни групи за криминално влияние в съдебната система - на Петьо Петров-Еврото и на Мартин-Нотариуса - са работили в синергия. Може би е имало период, в който не са били в синергия, но са имали нещо като пакт за ненападение и са си били разпределили пазара на влияние и пазара на заграбване на имоти, което е в основата на дейността и на единия и на другия. Очевидно, че в един момент нещо се счупи и те минаха в открити антагонистични отношения - може би след т.нар. атентат срещу Иван Гешев. Това се доказва с опитите на Гешев и Сарафов един друг да се дискредитират и целите тези техни присъдружни групи и организации работят в тази посока. На този етап няма симптоматика, че ще се наговорят да мълчат. Ще продължават да си вадят компромати, тъй като не могат да оцелеят паралелно и единият, и другият. Тази война е на живот и смърт", коментира Станкушев.  

Според него още дълго време ще се правят опити да се заличава същността на тези скандални ситуации с изваждане на някакви скитници, за да се отклонява вниманието, "което не прави чест на ГДБОП":

"Ако ад хок прокурор Даниела Талева извърши разследване, могат да излязат някои неща. Трябва да сме малоумни, ако очакваме всичко да излезе".  

Той посочи, че е очаквал напрежението между Бойко Борисов и Иван Гешев да доведе до нещо "и то се случи сравнително бързо". 

Интервюто на Людмила Железова с Бойко Станкушев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Здравков, областен управител на Велико Търново

Почистват пътищата в община Свищов след снощните проливни дъждове

Републикански и общински пътища в община Свищов активно се почистват, за да бъдат отворени за движение, след като проливните дъждове от тази нощ ги направиха реки от кал. Има наводнени земеделски масиви. Няма бедстващи хора, заяви за БНР областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков. Най-пострадал е пътят между селата Павел и Совата,..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

ЕК: Без мита и квоти за украинския внос в ЕС още година

Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, след като Съветът на ЕС и Европейският парламент вече гласуваха предложението. Срокът им изтича на 5 юни, като т.нар. автономни търговски мерки са въведени през 2022 година като ключов елемент на подкрепата на ЕС за икономиката на страната чрез..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

Възстановено е осветлението в двете тръби на тунел "Дупница" на Е-79

Възстановено е осветлението и в двете тръби на тунел "Дупница" на гл. път Е-79, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) днес по обяд. Поради проблем в електропреносната мрежа в двете тръби на тунела нямаше осветление от 9 май, а скоростта за преминаване беше ограничена на 40 километра в час в двете посоки. Пътни експерти казаха, че е..

публикувано на 13.05.24 в 15:23
Милена Димитрова

Милена Димитрова: С родолюбиви инициативи българите в САЩ поддържат културен афиш и дух

Аз разбрах, че родолюбиви инициативи правят така, че българите в различните градове в САЩ да поддържат непрекъснат културен афиш и дух. Представяйки книгата на Рори Милър се оказа, че има голям интерес към такъв проект. Там се представя филма "Ваклуш", а за 24 май предстои при българите да бъде Йорданка Христова. Тези впечатления сподели в..

публикувано на 13.05.24 в 15:11
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34