Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училища и градини представиха ръчно изработени мартеници на базар в МОН

| Репортаж
Деца от 25 столични училища и детски градини представиха ръчно изработени мартеници на благотворителен базар в МОН
Снимка: МОН

Мартеницата трябва да се сплита, а не да се купува. Това каза в ексклузивно интервю за програма "Хоризонт" Баба Марта. Намери я Добромир Видев в Министерството на образованието. Там деца и ученици от 25 столични училища и детски градини в български празнични носии представиха свои ръчно изработени мартеници на благотворителен базар.

Столични училища и градини представиха ръчно изработени мартеници на благотворителен базар в МОН

На въпрос "Как върви ли бизнесът?" Мира Мончева от 38-о училище "Васил Априлов", отговори, че се радва, че всички харесват произведенията им и ги купуват. 

Заедно със съученичките си тя е направила мартенички, венчета и брошки. 

"Важното е да ги носят със здраве, щастие и късмет". 

Столични училища и градини представиха ръчно изработени мартеници на благотворителен базар в МОН

А конкуренцията беше жестока. Затова хлапетата до щандовете привличаха с поздрава "Честита Баба Марта". А това даже спря и премиера. Николай Денков посети всички щандове. 

"Ето един празник, който ни обединява. Той ще преживее още векове". 

Децата и директорите отбелязаха, че парите ще бъдат дадени за благотворителност.

"Всички сме единни и се стараем да показваме най-доброто от себе си". 

"В нашето училище има деца, които са в нужда. Вероятно средствата ще отидат за тях“, обясни Елеонора Лилова, директор на 2-ро средно училище "Акад. Емилиян Станев“ в София. 

Столични училища и градини представиха ръчно изработени мартеници на благотворителен базар в МОН

Баба Марта и асистентите й Екатерина и Бела пък показваха майсторството на плетенето на мартениците. Специално за "Хоризонт" Баба Марта каза, че това е по-добрият начин, за да може пожеланията наистина да са искрени.

"Тайната на мартеницата е да заплетем нашите сърдечни пожелания. Там да остане радостта, щедростта, светлината, обичта, доверието. Едно лично отношение винаги остава в усещането". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Германия

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия и бяха причина за отмяната на десетки полети на летището във Франкфурт късно вчера. Проливни дъждове, гръмотевични бури и силна градушка причиниха сериозни наводнения в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия. Особено силно..

публикувано на 03.05.24 в 15:46

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия. Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски..

публикувано на 03.05.24 в 14:46
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов: Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста

Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста . Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, литературовед, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги и научни статии. " Кръстът винаги е представлявал изпитание за нашата способност да вярваме, да се отдаваме на онези принципи, които християнството ни е..

публикувано на 03.05.24 в 14:30
Пламен Михайлов

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си.  Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови..

публикувано на 03.05.24 в 14:16

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на..

публикувано на 03.05.24 в 13:51
Изображение на Разпятие Христово в Боянската църква

Проф. Зарко Ждраков: Изображението на Разпятието в Боянската църква е български принос в иконографията

Сюжетът на Разпятието се променя в иконографията през вековете. Това каза пред БНР проф. Зарко Ждраков, изкуствовед, преподавател по История на старото българско изкуство в Националната художествена академия. "Ако погледнем развитието на иконографията, до към 10 век Исус се изобразява разпънат с неговия хитон - червен е той. След 10 век хитонът се..

публикувано на 03.05.24 в 13:39