Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Суховейко: Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест, става въпрос за имиджа на управляващите

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За полския премиер Доналд Туск е важно да запази самообладание и да покаже, че иска да работи в интерес на земеделците и потенциално на този електорат". 

Това коментира пред БНР журналистът и медиен анализатор Мира Суховейко относно натиска на протестиращите срещу украинското зърно земеделци и ролята на Полша като най-верен съюзник срещу Русия.

"Полша трябва да защити своята политика, която е силно подкрепяща Украйна, и своите интереси от гледна точка на безопасността на държавата. Тези антиукраински настроения, които в момента виждаме, че полека лека се появяват особено сред ферметите, трябва по някакъв начин да бъдат възспрени. От една страна Туск е длъжен да спре тези протести и да помогне по някакъв начин на полските фермери да се справят в тази трудна ситуация. Но от друга страна е доста важно да не бъдат обвинявани за тези проблеми на полските фермери украинците и ситуацията в Украйна, а по скоро да се посочат други виновни. Тук Туск се справя доста добре. Посочва както Русия като основен виновен за ситуацията в региона, така и вноса на земеделски продукти от Беларус и Русия", коментира Мира Суховейко в интервю за предаването "Събота 150". По думите ѝ Туск се опитва да балансира в това отношение, което не е лесно

Тя отбеляза и значението на предстоящите местни избори в ПолшаФермерите са жители на малки населени места и често те гласуват за други партии, различни от тази на Доналд Туск или неговата коалиция, подчерта още журналистът и напомни, че партията на полския премиер е на големите градове. 

Според нея тежестта на фермерите като избиратели не е толкова голяма

"Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест. Става въпрос за имиджа на управляващите и затова как те се справят с този проблем, как те ще разрешат този проблем или по скоро как ще проведат спора със земеделците и с Украйна. Това може да покаже до каква степен са готови да защитят интересите на полските граждани".

По думите на Мира Суховейко тази политическа ситуация за полския премиер е сложна, но не е невъзможна. Тя обясни, че това е проблем, чиито източници са отвън, а не са вътре в страната. Според нея Туск в доста отношения е в удобна ситуация:

"Би могъл голяма част от тази тежест на този проблем, който в момента има със земеделците, да го прехвърли на своите предшественици и на Брюксел. И да се опита да изиграе тази карта, че той е един силен играч в Брюксел". 

Полското правителство има доста тежка задача пред себе си, свързана с реформата в правосъдната система, коментира още Суховейко. Според нея хаосът е пълен и Туск не е направил кой знае какво, за да промени ситуацията. Но:

"Също показа на Брюксел, че е готов да вземе твърди мерки, за да реши този проблем и че тръгва в посоката, показана от Брюксел, а не продължава по следите на своите предшественици".

Цялото интервю на Весела Владкова с Мира Суховейко в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40