Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Свищов: Държавата да направи обследване на блоковете от 80- те години

"Травматичната памет на Свищов" - книга
Снимка: "Травматичната памет на Свищов"

На 4 март се навършват 47 години от земетресението в Свищов, за което историците казват, че е най-убийственото в най-новата история на България, защото взема над 100 жертви. Загиват много деца, млади хора и голяма част от елита на Свищов. До основи са срутени два жилищни блока – на Градския народен съвет и общежитието на химическия комбинат „Свилоза“, разрушени са много сгради.
Паметта на свищовлии още е жива за труса с магнитут  от 7,6-а степен по скалата на Рихтер с епицентър  в румънския окръг Вранча. Има времена, в които личната и колективната болка се преплитат, сливат и остават в паметта на нацията. Такова е и свищовското земетресение, разказва кметът на Свищов Генчо Генчев, който в продължение на пет години издирва малко известни факти и данни за земетресението, среща се с десетки хора и издаде книгата "Травматичната памет на Свищов". Тя е част от докторската му дисертация.

Книгата е научно етноложко изследване, представящо исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и най-близките си роднини. Тази книга отваря старите рани на свищовлии, но и пази паметта, търси отговори на въпросите защо бяха толкова големи щетите и защо крайдунавският град даде толкова много жертви, разказва авторът на книгата Генчо Генчев, кмет на Свищов.
Генчо Генчев
"Книгата най-вече е насочваща за причините защо Свищов загубва 107 човека.

Цялата архивна информация от страна на държавата е била умишлено унищожена, умишлено информацията не е подавана. На третия ден, чак тогава се съобщава в медиите, че в Свищов положението е трагично и че има толкова много загинали. Никой не си е давал сметка, че Свищов попада в земетръсен район

След събитията от 1977 година се променя политиката на жилищно строителство на общински жилища. Рухналият блок на Градския народен съвет е бил надстроен незаконно с два етажа, общежитието на „Свилоза“ е било построено много бързо и с конструктивен недобър проект. След това се правят геоложки изследвания и те установяват редица "пропуски“, коментира свищовският кмет.

Най-трагична е историята на голямата гръцка фамилия Стефополус, които губят 9 човека. При тях много интересна е кармата. Има жертви, които не са успели да преживеят последствията, такава е историята на двама братя войници, които се обесват. Има удавени хора при спасителните операции.

Съвременен Свищов

"Ако сега отново Вранча се разлюлее, има опасност да се случат страшни неща, защото безконтролното строителство, разбиването на носещи стени, усвояването на терасите на панелните блокове, те не са предвидени за това.  

Държавата да направи обследване на всички блокове, сторени 70-а, 80-а, 90,-а година, защото уврежданията по конструкциите са много. Да има не само енергийно обследване на панелните блокове, но и конструктивно, за да се даде ясна оценка в какво състояние се намират сградите. Но никой не осъзнава в утрешния ден какво би се случило", разказва още пред БНР кметът на Свищов Генчо Генчев.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50

Първата водородна зарядна станция беше официално открита в София

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни автомобили. Водородът от станцията е с много висока чистота и едостатъчен за директно използване..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Екоинспекцията спря незаконен добив на инертни материали от Дунав в защитена местност

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря незаконен добив на инертни материали от река Дунав в защитена местност около свищовското село Вардим. Нарушението е констатирано при проверки след сигнали от жители на село Вардим и от граждански сдружения. Еколозите са установили, че великотърновска фирма извършва добив на инертни..

публикувано на 10.05.24 в 19:28