Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той смята, че до приемането ни в еврозоната не се нуждаем от предсрочни избори

Калоян Янков: ДБ трябва да се яви самостоятелно на европейските избори и да покаже истинския си потенциал

"Скоро ще има ново правителство"

| Интервю
Калоян Янков
Снимка: Силвия Великова

ДБ трябва да се яви самостоятелно на европейските избори и да покаже истинския си потенциал.Това заяви пред БНР Калоян Янков, ДБ.

"Явяваме се на много избори съвместно и хората ни възприемат като едно цяло, а ние не сме. Различни сме, може би сме малко по-десни от ПП. Европейските избори са най-безболезнените, на които да се явим самостоятелно. Отделното явяване ще ни донесе повече гласове, отколкото съвместното. 

Въпросът за съвместното явяване предстои да се бъде обсъден. 

"Все още не е взето решение". 

Той смята, че продължаването на сътрудничеството между Денков и Мария Габриел е нормалното развитие на политическите процеси.

"Според мен, скоро ще има ново правителство".

Янков отправи критики, че през последните 9 месеца борбата с корупцията е останала на заден план в дейността на правителствотоТой все пак отчита обстоятелствата около създаването на правителството – войната в Украйна, действията на президента Радев и необходимостта от промени в Конституцията, и смята, че то се движи в правилна посока. 

"Важен елемент от оценката за работата на правителството е приемането ни в еврозоната от началото на следващата година".

Той смята, че до приемането ни в еврозоната не се нуждаем от предсрочни избори. 

Калоян Янков обясни, че част от ДБЛ настоява за преструктуриране на Националния съвет на ДБ и децентрализация, даваща повече власт на хората от регионалните структури. Провеждането на вътрешни избори за номиниране на кандидатите в листите за избори е друго предложение. И двете обаче не са приети от Националния съвет на партията.

Янков обаче не смята, че в ДБ трябва да се постави въпросът за лидерството на Христо Иванов.

"Христо Иванов е един от създателите на ДБ и е най-доброто, което имаме в момента". 

Янков оцени като "по-скоро положителни“ действията на партийния лидер през последните 9 месеца. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високи остават цените на агнешкото и на бензина в Гърция

До 19 евро за килограм достигна цената на агнешкото месо в специализираните магазини. От Асоциацията на потребителите съобщават, че тази година хранителните стоки за великденската трапеза са с 20% по-скъпи. Гърците търсят по-евтини стоки, за да покрият разходите си. Хиляди гърци, които живеят в северната част на страната пътуват до..

публикувано на 02.05.24 в 11:12
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и..

публикувано на 02.05.24 в 10:31

Деца от 5 страни ще има на фестивала "Великденско яйце" в Босилеград

За 31-и път в Босилеград от днес до 7 май ще върви фестивалът "Великденско яйце" с участието на деца от Бесарабия с български произход, от Украйна и Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, както и от различни градове от България.  Преди пандемията организаторът - сдружение "Глас" в Босилеград - кандидатства рекорд на Гинес по брой на..

публикувано на 02.05.24 в 10:28

Местни избори на много места в Англия и Уелс

Днес на много места в Англия и Уелс се провеждат местни избори. Милиони избиратели в Англия и Уелс избират 107 местни власти в Англия и 11 кметове, сред които и на Лондон. На частични избори ще бъде избран нов депутат от Блекпул Юг след оставката на бившия консерватор Скот Бентън. Гласоподавателите в Англия и Уелс освен това ще изберат 37..

публикувано на 02.05.24 в 10:08

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни

На 30 април на сайта на НЗОК се появиха указания за отпускане на специалните медицински храни. Те обаче не удовлетворяват хората, които са влезли в тази битка .  Пред БНР д-р Антоанета Тончева - генетик, член на Сдружение "Общност Мостове", коментира как се е стигнало до сегашната ситуация: "Една от горещите теми, по които работи сдружението..

публикувано на 02.05.24 в 09:46

Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график

Силно е движението по гръцките пристанища. Пътува се само с предварителна резервация. Някои компании отказват да превозват електроавтомобили с кораби. Стачката приключи тази сутрин и фериботите отново се движат по разписание, съобщават транспортните агенции. Поради силния трафик на туристи към островите по основните направления от..

публикувано на 02.05.24 в 09:44
Посетители наблюдаваj детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.

Още по-мощен ускорител на частици се очаква в ЦЕРН преди края на този век

Вече четвърт век и български учени участват в разкриването на тайните на Вселената. За това в ЦЕРН помагат български детектори , които регистрират причинените от учените сблъсъци в големия ускорител на частици. Бъдещето обаче е на новите изследвания, за които ЦЕРН вече има планове с новия ускорител. Неговото строителство трябва да започне до..

публикувано на 02.05.24 в 09:25