Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Сивинова: Денков и Габриел дават категорична заявка, че ще управляват дългосрочно

| Интервю
Диана Сивинова
Снимка: Ани Петрова

"Дават категорична заявка, че ще управляват дългосрочно. Всички бяха с планове за следващите 9 месеца. Видях една изключителна хармония и планове за бъдещето". Така политологът Диана Сивинова коментира отчета на правителството в оставка. 

Споделеното от премиера Денков и вицепремиера Габриел е оставило усещане в Сивинова за живот в различна реалност. 

"Чух една страхотна история за успехите, които са се случили в тази държава. Ние, обикновените избиратели живеем на различна планета".

Сивинова е изненадана и от говоренето за заварен апокалипсис и постигнати успехи по връщането на България в правилните коловози.

Тя не смята, че негативите са натрупани само при управлението на служебните кабинети. 

Политологът смята, че е излишно да се изхарчат няколко милиона за избори. 

"Резултатът няма да е много по-различен. За избирателите няма да има нещо ново".

Тя коментира шансовете за успех на новите политически проекти на Васил Божков, Кузман Илиев, Иван Христанов и Владислав Панев.

"Не мисля, че в момента има сериозна заявка от всички тези проекти. Виждам потенциал и заряд единствено при Кузман Илиев". 

Трябва да се правят политики за хората, а не нещо на хартия, убедена е Сивинова. Тя смята, че шанс това да се случи ще даде инициативата "Политическа европейска пролет 2024".

"Това е иновативна онлайн платформа, която предоставя възможност на млади хора с каузи, които не желаят да влизат в политически партии, но искат да се занимават с политика".

Платформата дава възможност да се номинират подходящи хора. 

"На финала ще бъде сформирана листа от 17 човека. Идеята е да сформираме коалиция от партии". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен и Никос Христодулидис са на посещение в Бейрут

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис са на посещение днес в Бейрут за разговори с ливанското ръководство по въпросите на миграцията. Брюксел е готов да предостави финансова помощ на близкоизточната страна за предотвратяване на мигрантските потоци към Кипър и Европа. Съвместното..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят кандидатура за лидерството, но никой не потвърди, че се кандидатира.  Срокът за номинации  за..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване на трудовия трибунал срещу корпорацията в централен Лондон. Те твърдят, че са загубили ролите си в..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя участва в честването на юбилея на специално събитие в Никозия. В приветствието си на празничната среща..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23