Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището и войната - ежедневие за украинските деца

Деца, които са родом от освободените територии имат дефицити по определени дисциплини

Снимката е илюстративна
Снимка: Марта Младенова

Училището и войната - ежедневие за украинските деца

"Мамо, ще ми помогнеш ли да реша уравнението 4х+5=13? Мога ли да се включа в час през твоя мобилен телефон" Това са все въпроси, които задават украински ученици на родителите си. Често – в бомбоубежището. Преди малко повече от две години, когато Русия започна пълномащабната си война срещу Украйна, учебните занятия спират. След това се възобновяват, но във всеки регион – по различен начин, коментира в интервю за БНР Ихор Хворостянский, когото срещам в импровизиран кабинет в Министерството на образованието в Киев. Помещението е малко и студено. Оригиналният му кабинет е в друг сграда, но тя е в ремонт след покушение от руска атака.

Хайде на училище, но ...в бомбоубежището

"Министерството на образованието подготви специално помагало, свързано с руско – украинската война. То е направено за училищните уроци и в него се разказва историята на съвместните ни отношения, като става ясно защо се е стигнало до войната срещу нас, за борбата на украинския народ и за победата. За нас беше много важно да поканим психолози при разработката на помагалото, за да не травмираме децата. След всяка информация в него, има и коментар на психолог. Помагалото е ориентирано към деца, които са от най-ранните си ученически години до гимназиалните класове", обяснява образователният експерт.

Разработва се и специален сайт, на който се публикуват различни образователни материали, свързани с поведението при въздушна тревога. В кампанията се въвличат известни личности, а съдържанието е разработено с идеята да се намали травмата сред децата.

Рап музика за успокоение

"Разработихме анимационен клип, музиката в който е изпълнена от известна украинска рап банда, как децата трябва да отидат в скривалището, когато има въздушна тревога. В него се показани различни действия – да си пипнеш ушичките, после да си вземеш раницата, все действия, които успокояват, но насочват децата към това, че трябва да отидат в бомбоубежището", обясни Хворостянский.

За щастие, не всички деца учат в бомбоубежища. Ако детето е родом от селище, което е близо до фронтовата линия, това е реалност. В по-големите градове е създадена организация, така че някои часове да са присъствени – в убежището, други – дистанционни, когато родителите осигуряват безопасността на децата си. В регионите, които са сравнително по-спокойни, занятията се провеждат присъствено. Ако се налага, опитът от Covid - дистанционното обучение помага. Всичко това обаче се отнася за децата, които са в Украйна и живеят в неокупирани територии. По-сериозен е проблемът с децата, които известно време са били в плен или са бежанци – две много различни и чувствителни групи.

Чувствителните групи

"Тези предмети, които се преподават навсякъде по света – като математика, физика и химия, се признават и у нас, ако децата са ги учили в чужбина като бежанци от войната. Ние им помагаме за изцяло украинските дисциплини – като език, география и история на Украйна. Това е важно не само за децата, които са извън Украйна заради войната, но и за тези ученици, които се намират в деокупираните територии", обясни Хворостянский.

По думите му деца, които са родом от освободените територии, не са получили образование около година – година и половина и съответно имат дефицити по определени дисциплини. Създадена е опростена програма, при която те да успеят да попълнят основните знания по пропуснатите предмети.

В краткия си престой в Киев не успях да посетя класна стая, за да видя на практика как се провежда обучението. Видях обаче друга картина – възрастна жена показваше на внука си, когото бе взела от училище, портрета на баща му – един от многото, поставени на Площада на Независимостта. Ако се разходите там, ще видите много украински знамена на Майдана – някои, оставени като хора като мен – с пожелание за победа, каквато я вижда Украйна, други – оставени от опечалени близки.

Как се ходи на училище, когато татко е загинал на фронта? По-добре да не знаем...


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50