Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: ПП-ДБ преговарят за 9 месеца, не сме готови с формула за следващите 3 години

"Защото ние в момента имаме ангажимент за 18 месеца с ясно разписани реформи. 4 години може да се тълкува като празен чек"

| Интервю
Атанас Славов
Снимка: Силвия Великова

Лидерите и на "Продължаваме промяната", и "Демократична България" са получили ясен политически мандат за преговори за правителство само за следващите 9 месеца. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в интервю пред БНР.

"Има определени ограничения. Едното е договаряне на формула за управление само срещу ясни ангажименти за реформи и ако това го няма, няма как да се стигне до споразумение за управление. Надявам се да не се прекратят преговорите и да има реформи. Те преговарят за следващите 9 месеца", каза той в предаването "Политически НЕкоектно".

Славов коментира и липсата на доверие между партньорите през изминалите 9 месеца.

"Доверието е функция на конкретни решения  и взаимодействие. Видяхме как през изминалите 9 месеца доверието беше нарушено – избора на управители и подуправители на НЗОК. Доверието не е константа, то трябва да се заслужава и изработва постоянно. ПП-ДБ не сме готови за формула за управление за следващите 3 години. Не мисля, че нашите лидери са получили мандат да договарят за 4 години. Има споразумение за тези 18 месеца, подписано пред 9 месеца", аргументира се правосъдният министър.

Той сподели за трите ключови решения на Конференцията на "Да,България" вчера - да влезе в европейската ЕНП като дясноцентристка партия, "укрепване на ДСБ и ДБ, и трето - ясни условия за следващите 9 месеца за съвместно управление".

Според Славов е "нормално да има известни притеснения и скептицизъм за класическа формула за коалиционно управление, поради простия факт, че коалиции се правят между близки политически сили, а не между сериозни опоненти, които доскоро са били в подобна фаза на политическа борба".

"Ключовото за нашите избиратели не е как наричаме управлението, а какви ангажименти имаме. Вчера акцентът беше върху реформите. Имаме съгласие, че трябва да има управление в този труден за страната и региона момент.Част от нашите избиратели са критични към възможността, заявена от ГЕРБ за 4-годишен мандат на управление. Защото ние в момента имаме ангажимент за 18 месеца с ясно разписани реформи. 4 години може да се тълкува като празен чек. До края на годината трябва да видим реализация на цялата програма, заради която бе създадено това управление", обясни министърът на правосъдието.

Атанас Славов е категоричен: 

"Предпочитам да се фокусирам върху работата, която мога да свърша. За мен е важно поетите ангажименти да бъдат спазвани. Формулата за следващите 9 месеца ще се избере от самите екипи и самите политически формации. Аз казвам какво стои на масата на ПП-ДБ, ангажиментът е да има ясен списък с реформи, които могат да се реализират през следващите 9 месеца".

Правосъдният министър коментира и какво да се очаква от избора на ръководства на регулаторите, както и желаните промени в съдебната система. За него е важно да е ясен механизмът:

"Как да се избират по прозрачен начин и да е гаранция срещу политизация на процеса, това са ключови въпроси. Без тези гаранции няма да постигнем целите. Първо реформи министри след това".

"Когато се говори с проценти 50:50, формирането на тези органи ще е функция на решения в НС и от партньорите в управлението. Второ – да се номинират политически необвързани хора с високи морални качества и да не става дума за подялба на партийни квоти. Това са правила, по които всеки номиниран може да бъде проверен за морални и нравствени качества чрез публични процедура. Възможността за номинации е отворена – да могат за номинират депутати, специализирани НПО-та, различни професионални организации. Ключовото е кандидатите да минават през проверка за интегритет и професионални качества", обясни част от новите изисквания Атанас Славов.

За провосъдния министър едно от най-важните неща е "кой носи отговорността за взетите решения?" "Ще има плаващи мнозинства или ще имаме ясно споразумение, кой ще избира тези представители, всички могат да номинират, но кой ще носи политическата отговорност?", казва Славов.

И допълни: 

"Хората, които не отговарят на изискването за високи професионални качества, да не бъдат подкрепяни – това е вето. Никой не казва, че ще е лесен процесът, но все пак, ако ние не направим тази стъпка и не гарантираме деполитизацията на регулаторите и влизането на доказани професионалисти, не виждам смисъл".

И обясни, че "логиката на квалифицираното мнозинства е да се търси широка подкрепа, да се търсят безспорни кандидатури, които могат да съберат тези гласове в парламента".

"Всеки може да номинира, въпросът е за избора да се носи отговорност. Оставката е легитимен политически изход, ако не се спазват поети политически ангажименти", каза Атанас Славов.

Дали ще бъде допълван списъкът "Магнитски" с българи и български фирми, правосъдният министър каза, че няма официална информация.

"Ако има нови попълнения, означава, че нашите институции имаме много работа за вършене, реформите да бъдат ускорени и това е ангажиментът, които искаме да наложим на бъдещото правителство. Не е добре за публичния имидж на България и е тежка диагноза за нефункционалност", сподели мнението си за българското присъствие в листата на "Магнитски" Атанас Славов.

Той препоръча "множеството разследвания, които попадат във фокуса на общественото внимание, трябва да бъдат доведени до край. Без външна намеса, без определени процеси в НС, във ВСС и Висшия прокурорски съвет не може да очакваме от само себе си промяна".

"След приемане на механизма за разследване на главния прокурор през 2023 г., призивите за оставка трябва да са на заден план, защото има работещ механизъм. Има доста нови неща в Закона за съдебната власт. Членовете на ВСС и Прокурорския съвет задължително ще са политически необвързани и като минем през това, кой може да прави номинации - депутати и най-добрите юридически факултети, самият инспекторат към ВСС повече от половината ще се формира от предложения на съдилищата. Ще има много нови неща с надеждата, че ще променят цялата институционална картина. Главният прокурор вече не е върховен ръководител на цялата прокуратура, а и няма тази свръхцентрализирана власт", каза правосъдният министър.

Цялото интервю с министъра на правосъдието Атанас Славов чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

"Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

Социалистите утвърдиха листите си за европейските и парламентарните избори

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП..

публикувано на 27.04.24 в 14:25

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43