Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виктор Аврамов: Политиката трябва да създава публични блага, печалбата е цел на бизнеса

| Интервю
Доц. Виктор Аврамов
Снимка: Стопкадър, Bloombergtv.bg

Бизнесът е направен, за да реализира печалба, политиката трябва да оперира на фундаментално различен принцип - да се създават публични блага.

Това каза пред БНР доц. Виктор Аврамов, преподавател в НБУ, и уточни, че избирателите трябва да оценяваме политиците на базата на това до каква степен те са създали някакви блага, полезни за нас.

Той подчерта, че на първо място трябва да са принципите, а не човекът, която ще заема определена позиция:

"Трябва да има механизъм, който да осигурява това, че независимо кой е човекът, в държавата има върховенство на правото. Един от първите принципи за това да има нормално функционираща общност е да има защита на договореностите, които хората в нея правят. Това е едно от най-важните изисквания, за да има каквито и да е преговори".

По думите на доц. Аврамов не е важно кой участва в преговорите, защото важно е кой взема решенията накрая:

"Ако става дума за една коалиция, в която се вземат решенията с мнозинство или с единодушие, тогава ще трябва да преговарят упълномощени членове или всички, за да се минимизират конфликтите между тях, ако някоя позиция не бъде добре защитена. Ако обаче някъде се вземат решенията еднолично, а представители на този, който взема едноличното решение, отидат да преговарят, тогава трябва да бъде гарантирано, че тези, които преговарят, имат максимална власт, за да правят компромиси".

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Виктор Аврамов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

43 касети от новото ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй". Така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата пратка..

публикувано на 29.05.24 в 12:47
Пропалестински протест в Лондон, 14 октомври 2023 г.

Десетки задържани на пропалестинска демонстрация в Лондон, нападнати са полицаи и медици

Във Великобритания трима полицаи бяха ранени по време на демонстрация снощи в Уестминстър, организирана от Кампанията за палестинска солидарност и други групи. Извършени са 40 ареста. Една полицайка е получила сериозна травма на лицето, след като е била ударена с бутилка, хвърлена от тълпата, съобщиха от столичната полиция...

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Шест години по-късно: Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:12

"Дейли телеграф": Кой е българският град, който процъфтява от измама с британски помощи?

Британските издания са пълни днес с информация за делото срещу петимата български граждани, обвинени в най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. В две големи статии в рубриката "Разследване""Дейли телеграф" запознава читателите си с всички аспекти на делото. Едната статия е озаглавена "Българският град,..

публикувано на 29.05.24 в 12:08

Александър Леви: Срещу стотинки руските служби възлагат задачи на западни групировки

"Френските служби предпазливо говорят за чужд пръст в тази история . За акция, която вероятно е била вдъхновена и може би координирана отвън. Те не споменават Русия, но споменават България. Има българска следа , което не значи, че извършителите са българи. Резервацията за хотел е направена от България." Това обясни журналистът от..

публикувано на 29.05.24 в 11:30
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Днес общините ще публикуват на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12