Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надявам се Светият синод да прояви много здрав разум, защото съвсем не е случайно кой ще наследи патриарх Неофит

Горан Благоев: Наследникът на патриарха трябва достойно и активно да върви по неговите пътища

| Интервю
Горан Благоев
Снимка: БГНЕС

Наследникът на Негово Велико преосвещенство патриарх Неофит трябва да се опита достойно и много по-активно да върви по неговите пътища, дори и в междуцърковните контакти. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Горан Благоев.

"В последните години заради влошеното му здраве нашата църква се постави в изолация в православния свят, не само заради здравословното състояние на патриарха, а и заради Светия синод", припомни водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

"Важно е кой ще бъде неговият наследник, дали ще избере вярната страна на мира и правдата, или ще се подаде на страната на русофилията и ще остане на страната на агресора. Смятам, че такъв човек има, няма да конкретизирам името – един, двама, трима. Има надежда, но поне един от тези кандидати в изразените лобита да не взима една или друга страна. Надявам се Светият синод да прояви много здрав разум, защото съвсем не е случайно кой ще наследи патриарх Неофит", предупреди Горан Благоев, пред когото патриарх Неофит дава първото си интервю като патриарх и единственото на живо. 

За почерка, който оставя Негово преосвещенство патриарх Неофит в Българската православна църква, тепърва ще се говори и ще се анализира, убеден е Благоев.

"Патриарх Неофит ще се запомни, че е третият патриарх в новата ни история. Той пое църквата след патриарх Максим и драматичните моменти на БПЦ, каквото беше църковното разделение. То затихна с встъпването на поста на блажено починалия Неофит. Ще го запомним и с неговата дипломатичност, прекалена дипломатичност. Той залагаше на дипломацията и дискретността, да не обиди някого. Това, което остава като негово наследство, можем да го разглеждаме като наследство на БПЦ и Сетия синод, защото патриархът е пръв между равни, защото не всичко, което излиза от Светия синод, е негово решение, той трябваше да се съобразява", коментира Горан Благоев.

Той определи патриарх Неофит като "църковен интелектуалец", което рядко се среща в БПЦ. 

И допълни: 

"Остава с изключителния си глас и църковен певец, беше много стриктен. Дори някой от свещениците да не се справя, Неофит подхождаше с нужната строгост, но дискретност, не караше човекът да се чувства засрамен. Той е един от малкото архиереи, които можеха да се видят в операта. Като архимандрит - млад духовник, заедно с епископ Тихон и брат му Димитър създават световноизвестния наш камерен хор "Йоан Кукузел", известен по света. Патриарх Неофит има своя принос и дял в световната православна култура". 

Горан Благоев коментира, че след четири месеца ще се пристъпи към нов избор за патриарх. 

"Очаквам боричканията в Светия синод да се уталожат. След това, което стана като протест – разделението на миряни и свещеници от няколко епархии, два дни преди да почине патриархът, надявам се да не бъдем свидетели на грозни сцени от наддаване и надцакване от страна на отделни митрополити, които да демонстрират своята власт", предупреди журналистът.

Той е категоричен, че "в последните 2 години и покрай войната в Украйна Неофит стоеше уверено и достойно".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова „ревизионистични“ и „незаконни по отношение на международното право“...

публикувано на 26.09.24 в 04:23

Нова американска военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 375 милиона долара в навечерието на срещата между президента Джо Байдън и украинския президент Володимир – Зеленски. Новият пакет военна помощ, обявен от държавния секретар Антъни Блинкън  включва неуточнен брой авиационни касетъчни бомби, муниции за ракетните установки „Хаймарс“,..

публикувано на 26.09.24 в 04:04

Учени и политици обсъждат в Кипър противодействието на климатичните промени

От днес Кипър е домакин на тридневна международна научна конференция за „Климатичната криза в Източното Средиземноморие и Близкия изток“.  Икономическите и социалните политики за противодействие на климатичните изменения ще обсъждат водещи учени, политически и граждански лидери от страната и чужбина.  Конференцията се провежда в рамките на..

публикувано на 26.09.24 в 03:56
Спасители стоят върху развалините на сграда, разрушена при израелски въздушен удар в южното село Акбиех, Ливан, 24 септември 2024 г.

Ливан вече е във война, заяви здравният министър

„Ливан вече е във война", заяви министърът на здравеопазването на страната в интервю за Скай нюз, като оповести, че близо половин милион души са били разселени поради въздушните удари на Израел.  В интервюто за Скай нюз д-р Фирас Абиад каза, че Израел се стреми да създаде „състояние на паника и терор“ сред ливанските цивилни и да „провокира масово..

публикувано на 26.09.24 в 02:26