Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Руската икономика не може да издържи тази война"

Илиян Василев: "Турски поток" разкрива механизма на корумпиране на българския политически елит

"Южен поток" фалира и не стана възможен заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия"

| Интервю
Илиян Василев
Снимка: Савина Спасова

"Турски поток" е най-големият скандал, който разкрива целия механизъм на корумпиране на българския политически елит през енергийни сделки.

Това заяви пред БНР Илиян Василев, бивш посланик на България в Руската федерация.

"Южен  поток" фалира и не стана възможен заради неуправляемия политически риск от  близък бизнес с Русия, обясни още той в предаването "Неделя 150".

"Путин окупира Крим, което стартира санкциите срещу него и "Газпром" нямаше как да набере капитал.

Схемата след това се вмени във вина на Борисов, който изобщо не е толкова значим, че да спира "Южен поток".

Накрая стана двойна щета, посочи Василев.

"Отказахме се от сигурния договор за транзит, по който Русия трябваше да ни плати един милиард неустойка, наляхме и пари, за да сторим "Турски поток".

В момента се намираме в особено остър етап на конфронтация между Запада и Русия. Не може да се гордееш с нещо, което историята опровергава .

 "Турски поток" не беше направен с икономическа логика.

Василев коментира и президентските избори в Русия.

Днес е третият и последен ден от гласуването. Предварителните резултати се очакват след 20 часа тази вечер, като наблюдателите прогнозират категорична победа на Владимир Путин. 

"Това не са толкова избори, колкото някакъв опит за публично-обществена клетва за вярност към президента. Другите трима кандидати са маргинални. Вероятно ще има над 80% подкрепа.

Въпросът е какво става в Русия след изборите.

Путин е на път да бие рекорда на Сталин, който е бил на власт над 10 хиляди дни.

След Путин има няколко варианта, но всички зависят от изхода на войната. Вариантът, при който Русия преминава към някакъв демократичен тип развитие, е много малко вероятен. Затова трябва да гледаме уроците на прехода при Елцин. 

След Путин вероятно ще има някакъв по-мек вариант, освен ако резултатите от войната не бъдат толкова тежки и трагични, че да доведат до центробежни тенденции. 

Украйна напипа слабото място - атаките срещу рафинериите. Така може да се смъкне нивото на снабдяване на вътрешния пазар. Русия няма откъде да вкара нито мазут, нито дизел, нито бензин.

Руската икономика не може да издържи тази война".

Той анализира и резултатите от изследване на "Галъп Интернешънал", според което около 30% от българите биха се били за страната си, същият е процентът на изразилите готовност да го направят и в Русия.

"В момента се води интензивна информационна война. В дадения случай се бъркат причина и следствие. Това е част от руската хибридна война". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците. Полицията в Париж отстрани пропалестински студенти, окупирали университета за политически науки "Сиенс По" (Sciences Po). Около 200 души са се събрали пред Пантеона в Париж в подкрепа на жителите на Газа. Организатори са различни студентски организации, младежки екологични..

публикувано на 03.05.24 в 18:20