Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

"Имахме опит преди 12 години с министър по европейските въпроси, изкуствено създадена позиция, за да се удовлетворят амбициите на човек"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край. Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР.

"Има два елемента, които предопределиха резултатите. Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент и ще е елементарно, ако анализът е само това. Вторият елемент са нагласите в руското общество. Докато има опасност за държавата, обществото ще е консолидирано и няма да дестабилизира държавата", анализира изборите в Русия той.

Кючуков обясни, че моделът на тридневно гласуване е изпробван при референдума в Русия за промяна на конституцията. 

"Търсеният ефект беше мобилизацията и резултатите го показаха - осигуряването на висок процент участие и търсенето на по-значим резултат за президента Путин", коментира дипломатът. И посочи, че "ефектът от дистанционно гласуване трудно може да се прецени, но дори и да имат такъв, не е определящ". 

"Има няколко фактора – алтернатива и отсъствието на такива. Реално Навални не беше алтернатива, защото политически беше неутрализиран преди 5 години, когато влезе в затвора. Той беше превърнат в символ на противопоставянето на управлението", коментира Любомир Кючуков.

Високият процент на избора на Путин той коментира: 

"Наблюдаваме това като тенденция от доста години – силна концентрация на властта в Русия. Това е достатъчно традиционно за държавата, независимо дали начело е вожд, държавен секретар или президент. За съжаление тенденцията, като че ли касае не само Русия, а доста държави в света - търсене на силната ръка, която да се справи с натрупаните кризи". 

Кючуков коментира, че няма индикации за непризнаване на изборите в Русия: 

"Защото и в тези условия на война руското общество дава своята подкрепа и се консолидира около управляващите. Второ, означава затваряне на вратите за политически диалог със страните от НАТО и ЕС. А през следващите години ще има развитие с участието на Русия и с Путин. Когато се стигне до преговори с Русия, ще бъдат водени отново от Путин". 

Дипломатът определи като рисково предложението на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на чужди войски в Украйна.

Любомир Кючуков предупреди, че докато има военни действия, винаги има опасност от ескалация на конфликта и разширяването му и "рискът е много висок за Молдова и Приднестровието". 

"Това, което е видно и подпомага да се избегне е, че НАТО и Русия се опитват в максимална степен да спазват негласната "червена линия" да не влизат в директен конфликт помежду си", обясни ситуацията Кючуков. 

За вътрешнополитическата ситуация у нас той коментира: 

"Целият дебат у нас беше съсредоточен върху персони, а не върху политика. Имахме опит преди 12 години с министър по европейските въпроси. За мен е изкуствено създадена позиция, за да се удовлетворят амбициите на човек". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36