Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

МБАЛ "Света Петка"
Снимка: Радио ВИДИН

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин. Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Това е датата, на която през 1882 година д-р Роберт Кох открива причинителя на заболяването. 

Всеки, който желае да се изследва за туберкулоза, независимо дали е здравноосигурен, или не, може да се възползва от безплатните изследвания, обясни завеждащият Отделението по пулмология и фтизиатрия на болница д-р Николай Николов

"По инициатива на Министерството на здравеопазването се провежда скринингово изследване на лица, които са били изложени на риск от заразяване. Могат да дойдат в отделението в часовете до обяд от днес, 18 март, до петък, 22 март. Здравнонеосигурените лица също могат да участват. Ще се попълни анкета, когато има определен брой точки в анкетата, надминаващи нормата, се пристъпва към микробиологично изследване. Ако се установи заболяване от туберкулоза, следва лечение, което се заплаща от държавата, не от Здравната каса."

 Д-р Николов посъветва да се избягват контакти с болни от туберкулоза, а при симптоми на болестта - продължителна кашлица или загуба на тегло, да се проведе консултация със специалист. 

"След пандемията имаше едно разрастване на случаите. След това започва да се позабавя темпът и сега има по 1-2 случая. Сега имаме една жена, която е на повторно лечение. Нямаме изразена епидемична обстановка, но има случаи...", обясни лекарят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.