Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за туберкулоза в Добрич

Снимка: Pixabay

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич организира безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. Тази година инициативата се провежда под надслова „Да! Ние можем да спрем туберкулозата“.

Безплатните прегледи се извършват до края на тази седмица в Пневмофтизиатричния кабинет, който се намира в терапевтичния корпус, на приземния етаж.

Туберкулозата е разпространена във всички страни по света и засяга всички възрастови групи. За 2022 г. броят на заболелите е приблизително 10.6 милиона души. Рискови фактори за туберкулоза са бедността, недохранването, ХИВ инфекцията, тютюнопушенето и диабетът.

В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от туберкулоза, за област Добрич тенденцията следва тази за страната. През 2023 г. заболелите са 17, а през 2008 г. са били 55.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.