Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Димитров: Разумното и логично поведение е да не се ходи на избори

| Интервю
Николай Димитров
Снимка: Ани Петрова

Разумното и логично поведение е да не се ходи на избори, освен ако не дойде светлолик спасител като през 2001 г. Това препоръча социалният психолог доц. Николай Димитров в интервю пред БНР. 

Нормалното е да преценим ситуацията не само отвътре, но и отвън и какво ще случи отвъд океана до есента. Ние ще бъдем предварителна странична жертва на политическите борби в САЩ, защото очевидният разум не може да обясни с вътрешни сили подобна сглобка“, коментира той политическата ситуация у нас около ротацията на правителството.

И обясни: „Поведението им е социално обословено и се води от ситуацията“. 

Според него в последните няколко дни „всички се упражняваме в прогностика, изхождайки от собствените си желания какво трябва да се случи или от позицията на нормалността“. 

„Всички очакваме ситуацията да е нормална, а тя не е и не била никога между двете коалиции, за да търсим сега нормалност“, обясни доц. Димитров.

„Логично е, че когато е създадено едно правителство и през изминалите 9 месеца слушаме, че само и единствено премиер и вицепремиер ще се сменят, и всичко останало си остава по старому, отново всички са изненадани. Унизително логично звучи и едната, и другата страна и в яда си, и в обяснението на ситуацията, допълни психологът.

Политическата обстановка той оприличи на „един сценичен бой“. 

„Нещо, което трябва да е като за пред публиката, сякаш то е надситуитивно. Сега е като епизод от дълъг сериал, следвайки дълъг сценарий. Всички звучат много логично, включително Рая Назарян звучи умилително, логично, правдиво. Но така звучат и от другата страна. И гневът им е по-същия начин. И двете страни са изненадани“, коментира социалният психолог.

Той направи профил на Бойко Борисов: 

„Кое е нормално за Борисов? Безспорно е екипен играч, но в екипи, на които той е едноличен, тоталитарен, авторитарен лидер. През годините се освободи от лидери и се обгради с клонинги, които говорят като него. Налага си публичен образ на светец. През годините на управление не е бил самостоятелно, все в коалиция и след това партньорите му се превръщаха в политически трупове. И друг път е играл вабанк, показва, че знае и може и да нанесе удар“. 

Доц. Димитров каза, че „и Кирил Петков сме го хващали в епизоди, нима е бил последователен в поведението си или случайно да проявява неблагодарност, че накрая да стигнат и до репликата за шарлатанството, преди 2 години арестува Борисов“.

„И сега всички го играем изненадани. Ами, събираш се с такива хора и е разумно да очакваш нещата да не вървят по нормалната логика“, коментира психологът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от региона. От 9:00 часа в двора на военния музей в Горна Студена майсторките от региона ще..

публикувано на 03.05.24 в 04:11

Зеленски: Срещата на върха в Швейцария ще бъде първата реална възможност за справедлив мир в Украйна

Глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за започване на установяването на справедлив мир в Украйна, каза днес в ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Тези дни заедно с Швейцария завършихме изпращането на покани за срещата на върха. Конкретните дати, на които ще се състои..

публикувано на 03.05.24 в 04:03
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13