Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принцеса Кейт най-сетне наруши мълчанието си и разкри, че има рак

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Принцесата на Уелс Катрин разкри, че е била диагностицирана с рак и е подложена на превантивна химиотерапия.  Съобщението идва след месеци на спекулации относно отсъствието на Кейт от обществения живот във Великобритания.

В лично изявление 42-годишната Кейт каза, че планираната коремна операция през януари е била успешна и първоначално се е смятало, че състоянието й не е раково. Тестовете след операцията обаче са установили наличие на рак.  Химиотерапията на принцесата е започнала в края на февруари, но не е ясно кога ще приключи. От двореца Кенсингтън не посочват вида рак с мотива, че Кейт има право на поверителност като пациент. Дори и в този труден момент за нея обаче принцесата на Уелс отправи послание към други онкоболни. 

"В този момент мисля и за другите хора, чийто живот е бил засегнат от рака. Призовавам всички, сблъскали се със заболяването под каквато и да е форма, да не губят вяра и надежда. Не сте сами!" 

Крал Чарлз Трети, който също се лекува от рак, обяви, че е горд от куража на снаха си да говори за диагнозата. Британският премиер Риши Сунак заяви, че през последните седмици принцесата е била обект на несправедливо отношение от медиите, в рамките на спекулациите за здравословното й състояние, но има любовта и подкрепата на цялата страна. 

Братът на Кейт Джеймс отправи може би най-трогателното послание за подкрепа - публикува в социалните мрежи тяхна снимка от детството с надпис, който гласи: "Изкачихме много планини заедно, ще изкачим и тази като семейство."

Западни лидери като американския президент Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон също пожелаха на Кейт пълно възстановяване. Кралският кореспондент на теливизия Ей Би Си коментира:

"Тя направи много смело и изпълнено с достойнство изявление, както и изключително трогателно. Всички й се възхищаваме, че е намерила сили да запише видеото, защото очевидно й е много тежко в момента. Затова и е от голяма значение за хората, които я гледат."

В месеците след операцията принцеса Кейт запази пълно мълчание и буквално изчезна от лицето на земята. Всички в социалните мрежи и медиите се питаха къде е Кейт. А там, където има информационен вакуум, се раждат най-разнообразните и безумни конспиративни теории. Сред по-логичните предположения бяха, че принцесата има заболяване на храносмилателния тракт, като болест на Крон, което налага дълго и сложно лечение. Блогърите спекулираха също, че е изпаднала в кома след операцията. Друга сериозно тиражирана и предпочитана конспирация предполагаше, че изчезването на Кейт е свързано с любовница на принц Уилям. Имаше и откровено безумни теории като тази, че тя е починала. Кралският коментатор Виктория Мейдър отбеляза, че известните личности винаги ще са обект на конспирации. 

"Винаги ще има конспиративни теории. В миналото са се разпространявали листовки със скандално съдържание - средновековният вариант на интернет. Хората обичат да си врат носа в чуждите работи и смятат, че когато става дума за кралското семейство, няма проблем."

В опит кралското семейство да затвори темата с местонахождението и състоянието на Кейт Мидълтън, от двореца "Кенсингтън" пуснаха вече известната ретуширана снимка на принцесата за 8 март. Изключително внимателното вглеждане в снимката се дължеше до голяма степен на контекста, в който беше публикувана. След като новинарските агенции я обявиха за манипулирана и изтеглиха от сайтовете си, конспиративните теории се развихриха с още по-голяма сила. Беше публикувано изявление от името на Кейт, че обича да експериментира с редакциите на свои снимки. И според фотографката Тами Уайт именно това се е случило. 

"Често ми дават множество кадри на един и същ образ, а клиентът си харесва главата на един, косата на друг. Мисля че в случая са получили един страхотен кадър на трите деца - усмихнати и щастливи, а Кейт не е била усмихната или не е гледала в камерата. Затова според мен е избрала друг кадър и го е насложила."
Катрин с първородния си син и съпруга си принц Уилям
Непоправимите щети обаче бяха нанесени и всички останали кадри, за които са твърди, че са на Кейт Мидълтън, отново бяха определени като фалшиви. Широко разпространеното видео, на което тя пазарува с принц Уилям, беше обявено за манипулация, а жената на кадрите - за двойничка на принцесата. Кралското семейство се оказа изправено пред истинска PR криза.

"В този случай Пи Ар екипът определено им е помогнал да паднат в дупката и са виновни колкото Уилям и Катрин. На мястото на принца и принцесата бих наела съвсем нов екип."

Британското кралско семейство по принцип разполага с много добре смазан и изтънчен апарат, който управлява връзките му с обществеността и следи за репутацията на трона. Фактът, че се стигна до подобна експлозия на слухове и спекулации е наистина неоябсним. А може би най-необяснимото е, че не успяха да предпазят правото на личен живот на Кейт, отбелязва кралският историк Синди Макрири. 

"Това е резултат от една необмисленае реакция на изключителния медиен и обществен натиск да покажат някакво доказателство за живот. Отрицателният ефект на медийната истерия е, че Кейт понася цялата вина като снимката е направена от съпруга й."
Принц Уилям със съпругата си Кейт.
Поуката от ретуширането на кралски снимки и мълчанието на Короната е проста - признайте всичко, пишат британските медии и отбелязват, че в противен случай създавате интернет заешки дупки.

Имаше и много поддръжници на монархията, за които разнищването на снимката беше прекалено. Просто ги оставете на мира, имаме много по-сериозни проблеми, призоваха те. 

"Това е най-дребната криза, с която кралското семейство се е сблъсквало. В миналото са преживели насилствена смърт, абдикация, прелюбодейство - какви ли не грехове, престъпления и скандали. Да разкрасиш семейните снимки изобщо не се доближава до мащабите на предишните кралски проблеми."

Все пак има и признаци на напредък. Екипът за връзки с обществеността на Бъкингамския дворец първи разчупи стигмата на мълчанието за Короната като обяви за болестта на крал Чарлз трети и регулярно споделя информация за състоянието му и хода на лечението. 

Кейт заслужава отношение като за бъдеща кралица, не само заради трудностите, през които преминава, но и защото е един от най-прекрасните членове на кралското семейство, заключи кралският биограф Хюго Викърс. 

"Най-успешните членове на кралското семейство са тези, които подкрепят монарха, а тя винаги го  правила на сто процента. Кейт представлява вероятно най-бляскавият елемент в кралското семейство - млада, красива с прекрасно семейство. Според мен дори да се опитате да я създадете с компютър, не бихте проектирали толкова прекрасен човек."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение . Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов преди дни. И това на фона на скорошното решение на парламента, според което от 2025 година трябва да вдигнат заплатите на военните средно с 30 процента .  "Ще видим..

публикувано на 06.05.24 в 13:17

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава Международният детски фестивал "Великденско яйце" с участието на групи от Молдова, Украйна, Северна..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в зала "България" нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз.  Основа на..

публикувано на 06.05.24 в 13:05

Русе отбелязва своя празник

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата бе дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца-покровител на града. Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на Русе" днес и така бе поставено началото на светското отбелязване на Празника на града. След това,..

публикувано на 06.05.24 в 13:01
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело решението за разрешаване на изграждане на лечебното заведение, всичко е било законно...

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Израел започна мащабна евакуация на палестинци от Рафах

Израелската армия започна евакуация на около 100 хиляди палестинци от град Рафах в южната част на ивицата Газа. Мярката беше определена от Тел Авив като временна и част от "операция с ограничен мащаб" за унищожаването на ислямистката групировка "Хамас" на фона на опасенията в цял свят за още цивилни жертви при израелската офанзива...

публикувано на 06.05.24 в 12:02