Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игри, прожекции и 3D мапинг за десетата годишнина на Интерактивния музей на индустрията в Габрово

| Репортаж
Интерактивен музей на индустрията в Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

Последният музей, отворил врати в Габрово, посреща посетители вече 10 години. Програмата, посветена на първото десетилетие, продължи 10 часа в експозиция, разположена на три етажа и разкриваща индустриалното развитие на града. В интерактивния музей всеки с докосване може да "съживи" миналото. 

Десетата годишнина от откриването на Интерактивния музей на индустрията в Габрово беше отбелязана с игри за децата, кино прожекции и 3D мапинг на фасадата, а вратите бяха отворени безплатно.

От създаването на музея екскурзоводът Марияна Иванова посреща посетителите и отговаря на първите им въпроси.

"Обясняваме, че интерактивността е посетителят да бъде пряк участник в експозицията". 

Нужно е човек да замахне с ръка, за да задвижи инсталацията, която дава възможност да се проследи хронологично създаването на фабриките в Габрово, които му спечелват славата на Българския Манчестър.

Това е началото на обиколката в Интерактивния музей на индустрията – последният създаден в Габрово, единствен по рода си в страната и на Балканите – настояват габровци.

Идея за създаване на Музей на индустрията в града имало още през 1910 година, посочва екскурзоводът, но той отваря врати повече от 100 години след това в сграда, строена в края на 19 век. Историята за периода на индустриализация, времето на социализма и настоящето се допълва от виртуални разказвачи, видео инсталации и декори, а за да е по-ясна представата за поминъка на габровци са показани уреди, машини и произведеното от габровските предприятия.

Интерактивен музей на индустрията в Габрово

На последния, трети етаж, посетителите стават и герои на габровски шеги

"Децата са впечатлени от габровските шеги, от симулатора на Формула 1 и от нашето пътешествие към бъдещето. По-голямата аудитория се впечатлява повече от историята". 

"Мен ме впечатли живота на Беров, развитието на града", казва една от посетителките. 

Беров или Хаджиберов, за когото говори, създава първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове, изгражда и първата българска водноелектрическа централа за индустриални нужди и остава в паметта като цар на електричеството. Знае се, че в Габрово светва първата електрическа крушка в България и това става в бащината му воденица, а благодарение на неговия ВЕЦ Габрово е първият град, след столицата, с електрическо улично осветление –още през 1910 година.

"За всяко домакинство, което е искало да се включи към централата му, Хаджиберов е осигурявал по една крушка безплатно". 

Като хора находчиви, габровци са първи в много неща. Първото светско училище по българските земи и така нататък, списъкът е дълъг и разказът на екскурзовода Александър Георгиев го допълва, като спира вниманието на посетителите на новаторите в българската индустрия и на личността на най-разпознаваемия сред тях – Пенчо Семов.

Интерес предизвикват любопитни факти от историята на габровските производства като този:

"Поглед към пивоварна фабрика „Бузлуджа“ – след като спират да произвеждат бирата през 1926 година1, габровци започват да произвеждат фабрична боза, която с типичен габровски хумор кръщават "Въздържател".

След девети септември 1944 година България е попаднала под силното влияние на Съветския съюз", обясняват в музея.

В деня на музейния рожден ден, екипът от екскурзоводи посрещна рожденикът Христо Христов, решил да използва обедната си почивка, за да разгледа експозицията

"Не знаех, че имало 225 частни фабрики преди и по време на Втората световна война. Трябва да се гордеем". 

Интерактивен музей на индустрията в Габрово

А какво предстои ще разбере всеки, стигнал до край, защото обиколката завършва с пътешествие в бъдещето.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия с проекторезолюция в ООН за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руската..

публикувано на 02.05.24 в 08:44

Кметове на европейски градове искат да определят подходящи ограничения на скоростта

Кметове на европейски градове се обявиха в защита на правото на местните власти да определят подходящи ограничения на скоростта. Кметовете са се обединили в писмо, чийто текст е публикуван във "Файненшъл таймс". Писмото е следствие на инициативи на правителствата в Англия и Италия, които биха могли да попречат на местната власт да прилага..

публикувано на 02.05.24 в 08:29
Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции заради "вътрешен въоръжен конфликт". Мярката засяга провинциите Ел Оро, Гуаяс, Лос Риос, Манаби и Санта Елена и ще продължи 60 дни, се казва в указа.  Това е второто обявяване на извънредно положение по същите причини от Нобоа, който встъпи в длъжност през..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение .  Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.  Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"   Търговска Лига се..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за чуждите агенти

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Грузия срещу противоречивия законопроект за чуждестранните агенти, след като парламентът на страната го одобри с 83 "за" срещу 23 "против" на второ четене. Парламентарните дебати бяха напрегнати, с изгонени членове на опозицията и сбивания между законодателите, което не е рядко явление в често..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

14 души са пострадали при нови поредните ракетни атаки срещу Одеса

Украинският град Одеса отново стана мишена на руски ракетни атаки. 14 души са пострадали, по данни на местните власти. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати, съобщи директорът на..

публикувано на 02.05.24 в 07:37
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция по време на официалното му посещение в Кишинев, Молдова, 6 март 2022 г.

САЩ вероятно ще пуснат собствен морски коридор за помощ в Газа

Съединените щати са твърдо решени да постигнат примирие в Ивицата Газа и да върнат заложниците у дома, заяви в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той призова "Хамас" да приеме по-бързо "щедрото", по думите му, израелско предложение за примирие. Официален представител на палестинската групировка заяви, че лидерите й все още..

публикувано на 02.05.24 в 07:33