Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Михова от Чикаго и нейната дамска група "Джърси Гърлс"

Дамска група - "Джърси Гърлс"
Снимка: AnSynergyPhotography Johny Cabs

В този епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е певицата Диана Михова от Чикаго. 

Тя създава там своя дамска група - "Джърси Гърлс", която днес е все по-разпознаваема.

Като тийнейджърка в България Диана Михова започва да пее, но никой не отдава чак толкова внимание на музикалните й таланти. Обича също конете, тренира и става състезателка по конна езда. До деня в който, майка й печели зелена карта и заедно с 16 годишното си тогава момиче и 11 годишния син Калоян поема към Америка. 

За Калоян страната на неограничените възможности не е неговото място и той се връща  в родината, но Диана заедно с мама Ани остават. Трудно й е, не може  да продължи с любимия спорт, американското училище не й харесва, в колежа сменя специалностите, лута се…Трябва й време докато се реши да се появи на сцената и да погледне на пеенето сериозно. 

Минава време докато сформира своето дамско трио  "Джърси Гърлс"...

"В България някак си така лесно се случваха нещата. Исках да яздя кон. Казаха ми ето ти кон. Качих се на кон, започнах уроци, а тука трябваше да пътувам с часове до най-близката конюшня. След това никой не ти дава просто ей така кон да се качиш. Трябва да минеш през много инструкции за безопасност и изобщо нямаше я тази свобода, на която аз бях свикнала в България и така разочароващо ми приключи мечтата да продължа да тренирам, спомня си Михова.
Диана Михова
Кой откри певческите ти таланти?

"Бях 12 годишно дете с много дълбок глас. Винаги съм обичала да пея и пеех пред майка ми и тя все се чудеше дали й харесва, защото ми е майка или защото пея добре. Казах и, че учителката по музика ми е казала ,че мога да пея и така всъщност тази моя учителка от България откри музикалния ми талант.

В САЩ, когато вече живеехме там, ми дойде смелостта и сформирах женска група, защото много обичам да пея с някой друг и такава хубава енергия се получи с колежките, като се събрахме и заедно успяхме да пробием. 

Пяли сме в Лас Вегас, в Маями, в Лос Анджелис, в големи фондации, корпоративни компании, пяхме на филмовия фестивал във Флорида и бяхме на косъм да пеем миналата година на филмовия фестивал в Кан", разказа още Михова.

дамска група -

От колко години се иявява дамска група - "Джърси Гърлс"?

"Групата е вече на 7 годин, откакто я сформирах. Пътували сме почти във всички щати. Канят ни често на големи фестивали, няколко пъти ни каниха  в телевизийте FOX, WGN, която е тук местната телевизия в Чикаго. Тази година получихме и покана от СВS, която е много голяма национална телевизия. Преди време дори имахме среща с тези, които разкриват талантите за  “Америка търси талант” и бяхме поканени да участваме, но ние се отказахме, защото не ни хареса договора. Просто искахме да имаме свободата да решаваме ние къде да се представим и кой да ни мениджира. Имаме песен, която подготвяме, за да издадем".

Каква музика изпълнявате?

"Засега изпълняваме ремикси на любими диско парчета популярни от всички  големи женски вокали, които познаваме на сцената като Уитни Хюстън, Марая Кери, Селин Дион…И всъщност най-голяма подкрепа за нашия успех дължим на моя съпруг Георги Симеонов, който е звуков инженер. Тази година беше номиниран и спечели “Грами” чрез студиото, с което работи за най-добре записана поезия, колкото и да е странно, но “Грами”-то си е “Грами”. Преди няколко месеца в студиото той записа Джон Мейер, много известен американски изпълнител, Алиша Кийс, преди години беше в студиото с Джъстийн Бийбър", сподели още за "Закуска на тревата" Диана Михова.


Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Диана Михова в рубриката "Америка - илюзии и реалности".



По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47