Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента има горски предприятия, които диктуват на НС как и колко да се сече"

Александър Дунчев: Държавните горски предприятия трябва или да се запазят, или да станат агенции

"Политическо решение е как ще се управляват държавните гори"

| Интервю
Александър Дунчев
Снимка: Юлияна Корнажева

Държавните горски предприятия трябва или да се запазят, или да станат агенции. Това заяви пред БНР Александър Дунчев, природозащитник, част от екипа на инициативата "Зелени закони", бивш депутат и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите.

"В хода на политическата криза има риск Министерски съвет да ги направи акционерни дружества без дебат, както се опита и преди две седмици. Добре, че тогава вдигнахме шум. В същия ден Министерството на земеделието внесе много остър доклад срещу предложението на министъра на финансите горските предприятия да станат дружества. 

Тишината около темата той обясни с "могъщи скрити интереси"

"Горските служители, всички си траят. Политиците се съобразяват със своите лидери. Никой не смее да се заяде с Асен Василев". 

От икономическа гледна точка Василев може би е прав, все пак отчете Дунчев. 

"Миналата седмица излезе разследване как и в момента се източват горските предприятия".

Темата е важна, посочи той.

"Благодарение на това, че 75 % от всички български гори са държавна собственост, България има шанса да притежава едни от най-добре запазените горски масиви. Те са по-добре запазени от европейските, американските и канадските. Нашите гори са свободно достъпни".

Политическо решение е как ще се управляват държавните гори, отбеляза експертът.

Ако горските предприятия станат акционерни дружества, някое недобросъвестно правителство може да вкара държавните гори в капитала на акционерните дружества, да започнат да ги фалират и разпродават. 

"В момента има горски предприятия, които диктуват на НС как и колко да се сече. Тези хора имат такова влияние, че утре може да си организират промени в законите и да влязат в акционерните дружества. 

Трябва да има дебат по този въпрос, поне изслушване в Комисията по земеделие".

Дунчев заяви, че "земеделският министър нищо не разбира от гори".

"Само земеделие му е в главата. Горите ги е оставил на едни изключително манипулативни заместник-министри и други служители. Чрез създаване на държавна агенция отговорността ще пада върху ръководителя й, който ще отговаря пряко пред министър - председателя.

Агенцията ще позволи да се вкарат политиките за гарантиране на икономическа ефективност на тези предприятия". 

Държавата не успява да възстанови щетите от 103 заменки на гори, извършени до 2009 година. Тече и конституционно дело срещу забраните върху заменените гори, а природозащитници се страхуват, че те могат да бъдат застроени.

"Когато има тишина, значи има нещо отзад. Сега не са виновни ГЕРБ.

Ако не беше този дебат по конституционното дело в НС, нямаше никога да разберем, че ЕК  е завела съдебен иск срещу България заради това, че не изпълнява решението на Комисията от 2014 г., с което осъди заменките.

Ще тупкаме топката и ще водим делата докрай. По някой в момента трябва да връщаме милиони на частните заменители, защото оценките са фалшиви, а съдебните институции приемат всичко това".

"Проблемът е, че държавата мълчи. Единственото решение е разтрогването на заменките".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32