Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душана Здравкова: Преговорите са личен провал на Мария Габриел

"Нямаше стандарт, какъвто има в европейските институции и ЕК"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Трябва да има стратегия, ясни стъпки и да се обяснява на всяка стъпка какво се прави и каква е целта на преговорите. Съобщаването на парче не е решение. 

Така Душана Здравкова, съдия, бивш евродепутат и учредител на Гражданското движение ГЕРБ, коментира преговорите за правителство, т. нар. ротация, в интервю пред БНР. 

„Това е личен провал на Мария Габриел, ако някой от хората не са запознати, тя повече от 10 години е в европейските институции и трябва да е научила, че в ЕС е важен начинът, по който се преговаря. Правят се компромисите, за да се постигнат едни цели“, каза Здравкова в предаването „12+3“. 

Тя даде пример с трудностите при преговорите за Лисабонския договор: 

„Имаше опасност да не се подпише заради референдума в Ирландия и знам какво костваше на нашата комисия да доведе преговорите до успешен край. В комисията ни се обсъждаше ходът на преговорите, а не кой какво е казал и кого е обидил. Беше направена стратегия, ето такъв план не видяхме в тези преговори. Трябваше да има ясни стъпки и да се обяснява на хората какво се прави и каква е крайната цел. Така работи ЕК, в която участва Габриел, така работят институциите в ЕК“. 

Според Здравкова в преговорите за ротацията е имало обратната логика: „Тук има стъпки, които трябва да бъдат начертани, Габриел трябваше да ги приложи на практика, както се прави в европейските институции“.

На извънредно заседание във вторник НС гласува отказа на Габриел от кабинет 

Душана Здравкова е категорична, че „всеки може да прекали с всичко, ако няма стандарт за водене на преговорите, каквито има в европейските страни и институции“. 

Ако това не е научено и не се прилага при преговори в една европейска държава, каквато е България, това е моят извод - защо се е провалил. Липсваше стандартът“, заяви бившият евродепутат. 

За нея лично изборите не са лошо нещо, защото ни се налага всеки ден да правим някакъв избор. А за завършилите или незавършилите преговори за ротацията сподели: 

Този път е жалко, че пропаднаха тези усилия, уговорки и 9-месечен период, пропаднаха и усилията на нас, гражданите, знаете колко протести имаше, аз съм активен участник във Варна и София, гонене от градинката на Народния театър. Дойдоха едни хора, обещаваха, арестуваха декларираха какво няма да правят. Дойдоха и сложиха едни хора на първите редове в НС. Преглътнахме и това в името нещо да се случи. И не разбирам защо не доведоха докрай тези преговори. От самото начало беше ясно - ротация и се сменят министър-председателят и министрите на МОН и МВнР, и нищо друго не налагаше тези мъчителни и безплодни преговори“. 

Здравкова коментира и съдебната реформа, като сподели, че конституционните промени са палиативни за най-наболялата част – прокуратурата.

„Как се прави реформа с едва двама прокурори, избрани от гилдията, и шестима от НС. Смятате ли, че няма да има политическо влияние, влияние при избора на нов главен прокурор“, попита риторично съдия Здравкова. 

Относно главния прокурор тя смята, че „Сарафов е копи-пейст на Гешев“: 

„И сега се продължава същата линия на поведение. Днес прегледах Етичния кодекс за магистратите и виждам, че почти няма текст, който да не е нарушен при избора на Сарафов и неговото поведение“. 

Мнението ѝ за комисиите за „Нотариуса“ е: 

„Едно е да се правят декларации, друго е да се работи за промяна в Съдебната система. Смятам, че донякъде Кирил Петков има право да каже, то всеки има право да каже това, че част от спиране на преговорите е, защото някой иска да отлага за пореден път съдебната реформа, колкото и палиативна да е тя“. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атина очаква от Скопие да изпълнява Преспанския договор

Атина следи с безпокойство изявленията от Скопие. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред гръцки медии, че очаква да се промени риториката от Скопие след изборите. "Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе и след изборно. Ако това се случи, ще имаме проблеми", каза гръцкият премиер. От друга страна..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам" Запрянов обвърза решението с това, че през парламента минаха предложенията, които от..

публикувано на 12.05.24 в 11:33
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от създаване на поредното болнично заведение. Това каза пред БНР адвокат Мария Петрова , лекар и юрист,..

публикувано на 12.05.24 в 11:01

Иван Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления. Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета "Гълъб Донев" и бивш правосъден министър в кабинета на Стефан Янев. "Видяхме при местните..

публикувано на 12.05.24 в 10:27

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди". Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните..

публикувано на 12.05.24 в 09:43