Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Без Закон за Съдебната власт промените остават лист конституционна хартия"

Велислав Величков: Ще има още веднъж избори и вероятно ГЕРБ и Радев ще се договорят

"Тази година няма да бъде приет законът, Сарафов отваря шампанското"

| Интервю
Адв. Велислав Величков, председател на Инициативата "Правосъдие за всеки"
Снимка: Силвия Великова

Избори два пъти, дълго служебно правителство и договорка между президента Румен Радев и Бойко Борисов прогнозира юристът Велислав Величков, председател на Инициативата "Правосъдие за всеки", в интервю пред БНР.

"Моята прогноза е, че до края на годината ще има още веднъж избори, служебното правителство ще се смени още веднъж. Много е вероятно ГЕРБ и президентът Румен Радев да са се разбрали по този въпрос и законът за съдебната власт няма да бъде приет тази година", коментира той в предаването "Преди всички".

И обясни, че, "когато догодина се стигне до приемането на закона за съдебната власт, ще бъде така променен, че авторите му и Атанас Славов няма да могат да си го познаят". 

"Но в прокуратурата много ще го харесат и мисля, че Борислав Сарафов отваря шампанското", убеден е адвокат Величков.

За неосъществената ротация, политическата криза и съдебната реформа той призна: 

"Не разбрах! Целта на тази декларация на "Правосъдие до всеки", адресирана само до двете преговарящи групи на двете коалиции, беше да вкара лидерите в диалогов режим. Когато се спомена за разговора на Бойко Борисов и Асен Василев, бях обнадежден, че разговорите продължават. Очевидно е, че е имало сближаване на позициите и че Борисов е отстъпил за Тагарев и за министъра на енергетиката, да се извърши ротация, само на премиерите, и дали наистина Габриел и Борисов щяха да подпишат споразумението. И дали вътре е условието за реформа в службите, следствената тайна и за смяна на регулаторите?". 

Според Велислав Величков с настоящата политическа криза няма как да се изберат председатели на съдилища, след като няма закон за съдебната власт

"Правосъдният министър, дали ги е говорил на лидерите на собствената си коалиция тези неща? Промените в съдебната власт остават конституционен лист хартия?", попита адвокат Величков в предаването "Преди всички".  

И коментира: 

"Няма да може да изберем нито Висш прокурорски съвет, нито ВСС дори в следващия парламент. На 2 октомври ще станат 2 години на този състав на ВСС, а няма ли нов ВСС, няма избор на нов главен прокурор и Сарафов, и председател на ВАС, може да си изкара, без никой да го е избирал за прокурор, а Чолаков с удоволствие ще изкара още година - две на ВАС, тъй като няма право на повторен мандат. И това ни навежда на мисълта, че някой го е замислил това нещо". 

"Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. Аз още не разбирам защо не бяха направени бързи промени в закона за съдебната власт януари и февруари, които да гарантират конституционните промени. Тези изминали 6 месеца ликвидираха съдебната система. Не мога да допусна, че опитни юристи като Славов, че лидери и опитни политици като Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов не са допускали, че това може да се случи. Ако не са го допускали, са били длъжни да го допуснат", критикува ги председателят на "Правосъдие за всеки".

"Мисля си, че КПКОНПИ трябваше да бъде избрана, от 1 март тя вече има разследващи функции. Разбрах, че вече има хора, които разследват, включително скандалите "Мартин Божанов" и "Осемте джуджета". Но забележете, те работят за Антон Славчев, дясната ръка на Сотир Цацаров, де факто, все едно старото статукво ръководи антикорупционната комисия. Не разбирам защо два парламента не смениха Антон Славчев. А трябваше да чакат, да не може да се приложи законът и на практика всичко да си остане същото", коментира адв. Велислав Величков. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52

Военни унищожиха невзривен боеприпас в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски са унищожили невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал "Възраждане", съобщиха от Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Дейностите по унищожаването й са били извършени на учебния център "Сливница" при стриктно спазване на мерките за безопасност.

публикувано на 27.04.24 в 09:51

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три площада в града. В стария квартал "Вароша" близо 40 майстори ще демонстрират традиционни български..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от "Страх и мизерия в третия райх" на Бертолт Брехт ще има премиера тази вечер от 19 ч на Камерната сцена..

публикувано на 27.04.24 в 09:05