Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Българската шахматистка е най-младата участничка в Торонто

| обновено на 28.03.24 в 12:08
4
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.
Снимка: Ани Петрова


Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на 21 април.

Треньорът и мениджър на 20-годишната Нургюл Живко Жеков е доволен в общи линии от подготовката ѝ за най-престижния турнир, в който ще участва неговата възпитаничка. Той се надява на добри резултати в Канада.

"Доволен съм от начина, по който се провежда подготовката, която още не е завършала, както и от екипа, който работи с нея. Съобразихме се изцяло с предпочитанията ѝ. На мене, като човек, който разчитам на многото труд, ми се искаше още провече да поработи. Надявам се това да даде резултати. Този турнир не е краят за Нургюл, той е само началото на нейната кариера. Това е първото състезание за нея от такъв ранг", заяви Жеков в интервю за Любомир Тодоров в предаването "Хоризонт до обед" с водещ Валерия Николова.

Какво смята Салимова за представянето си на турнира в Рейкявик миналата седмица, получила ли е държавно финансиране за Турнира на претендентките и какви са нейните шансове в първата партия срещу Анна Музичук, чуйте в звуковия файл.

Останалите участнички в турнира в Торонто са световната вицешампионка Лей Тенгджъ (Китай), третата в ранглистата на ФИДЕ Александра Горячкина от Русия, която се наложи над Нургюл Салимова на финала на Световната купа в Баку, сънародничката ѝ Катерина Лагно и украинката Музичук. Останалите претендентки за финала са индийките Конеру и Вайшали, както и китайката Тан Дзонги.

Наградния фонд на състезанието е 250 хиляди евро. Победителката ще получи 24 хиляди. За всяка спечелена половин точка организаторите дават по 1750 евро на шахматистките.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, има ранени

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души.  Американската национална метеорологична служба е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.  Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали..

публикувано на 27.04.24 в 13:23

Старт на проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство. Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция. Двама..

публикувано на 27.04.24 в 13:13

Болницата в Берковица е с нов директор

Болницата в Берковица с нов управител. Общинските съветници одобриха кандидатурата на Атанас Георгиев. 49-годишният икономист спечели обявения конкурс. Георгиев, който е бивш заместник-кмет на Берковица, получи единодушното одобрение на съветниците. Една от първите задачи пред новия болничен шеф е да търси лекари и да се направят..

публикувано на 27.04.24 в 13:05

Очаква се в средата на май да бъде набран 200 млн. лева нов дълг

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ.  На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за..

публикувано на 27.04.24 в 12:59