Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата във висшето образование е химера, в средното е по средата

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

| Интервю
Юлиян Петров
Снимка: БГНЕС

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР. 

В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на матура и реформите в средното и висшето образование.

Таксите трябва да са разумни и според възможностите на родителите. И някак си това очакване на обществото, че абсолютно нищо няма да се заплаща, макар че има други процеси, които се заплащат – най-вече частните уроци и тези за доподготвяне за следващ етап на образованието“, посочи синдикалистът. 

Според него „има и много други процеси в системата, дори и те би трябвало да се овъзмездят“, но не посочи конкретно кои. 

Петров е убеден, че повечето от учениците ще се насочат към първото явяване на матура и вече има спокойствието за родители и ученици при външното оценяване.

Реформата във висшето образование е някаква химера и само си мечтаем за нея в предизборните кампании, тя не е започнала, а в средното образование е някъде по средата, допълни Юлиян Петров.

Протести заради заплащането на учителите и другите искания на синдикатите засега няма да има, но Юлиян Петров не изключва тази хипотеза, въпреки че не може да се каже, че двете конфедерации на „Подкрепа“ са започнали да правят организация за недоволство.

„В обществото има едно усещане, че учителят има една сравнително висока заплата. В момента сметнахме, че заплатата на учителя не е 125% на средната брутна заплата, а е 105% вече, а в Закона за висшето образование влязоха едни 180%, което е чудесно. Това е нашият път и стратегия и от колегията зависи дали ще се случи. Интересът на младите учители го няма, той не се променя в последните 10 години, а това компенсира инфлационните процеси, които са брутални в България“, аргументира се синдикалистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел. Целта на форума е да се укрепи сътрудничеството между..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и липсата на конструктивен..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36