Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: Приетата Конституция създава проблеми, промените не трябва да се правят на инат

Снимка: БГНЕС

"Ние влязохме в тези преговори, за да направим споразумение. Състезанието за това чия е вината не беше започнато от нас и няма да бъде продължено от нас", заяви в студиото на "Панорама" зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Приетата Конституция създава проблеми, които дори и днес трябваше да бъдат решавани със спешни законодателни решения, които вероятно ще отворят други проблеми в бъдеще. Това е още едно доказателство за това, че с промените не трябва да се бърза, че промените не бива да бъдат правени на инат и промените не трябва да бъдат по този начин "опаковани", това заяви в студиото на "Панорама" зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

- Но това да се избира от 10 души премиер, Кирил Петков каза, че е Ваша идея, на ГЕРБ, те са искали друго?, попита я водещият, на което Сачева отговори: 

"Категорично смятам, че не могат да бъдат намерени доказателства за това, че който и да е представител на ГЕРБ е дал подобно предложение".

Тя добави, че единственият човек, който е защитил тази идея е Христо Иванов. Според нея не трябва да бъдат правени поредните спешни промени, които ще доведат до "поредните драматични проблеми".

"Ние настояваме за толерантна кампания, защото дори и в този момент ние смятаме, че трябва да бъде проявен разум и далновидност, защото войната е страхливо бягство от проблемите на мира. Ако ние отново ще хвърлим страната в поредните скандали и поредните военни действия помежду си и след това ще търсим съгласие, само ще загубим времето на хората".

Тя обърна внимание на актуалната тема за "Турски поток".

"Турски поток" всъщност е името на тръбата, която свързва Турция и Русия. Ако колегите искат да правят някакво разследване и да приканват други държави в българското народно събрание, аз им желая успех. Те непрекъснато търсят някаква "пътна карта", ние непрекъснато им обясняваме, че това е паметна бележка".

По думите й зад всички обвинения, които се "сипят върху ГЕРБ вероятно прозират и други интереси, включително геополитически или икономически за подобни нелепи обвинения, които всъщност нямат основания".

Деница Сачева обясни, че ротацията се е превърнала в проблемен сюжет в момента, в който е била поставена темата за външния министър.

"Ротацията беше въпрос на технически подробности. Поне така беше представено и всъщност започна да се развива като проблемен сюжет тогава, когато беше поставена темата за това кой да бъде външен министър.

Това по думите й е последвано от "серия от нелогични действия".

"На 6 март беше подадена оставка без да бъдат уведомени Мария Габриел и председателя на нашата парламентарна група. Един меморандум беше изпратен, без да бъде обяснен".

Именно в него посочи Сачева е положен и първият ултиматум, който е "или подписвате или избори 2 в 1".

"Със сигурност мога да кажа, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС влезе в тези разговори с желание, за това да бъде постигнато споразумение, което да бъде за съвместно управление".

"Съгласие на хора, които са дали своето съгласие преди 18 месеца да бъдат министри. Кабинетът винаги е бил Денков-Габриел. Дали кабинетът ще се казва Габриел-Денков или Денков-Габриел едва ли е съществено условие".

Тя посочи, че е интересен примерът със земеделския министър, който по думите ѝ "днес иска бъде в кабинета Денков-Габриел, но не иска да бъде в кабинета Габриел-Денков, но заявява, че е готов да бъде в служебно правителство".

"Всички тези неща да нелогични и безпринципни и човек действително поема даден ангажимент и носи своята отговорност или винаги намира съответните оправдания за това защо да не направи нещо".

"Мария Габриел взе лидерско решение, което беше свързано с това да продължим напред, а не да продължим да се бавим и да губим още време в стремежа да стигнем до втория мандат".

"За ПП-ДБ тези знаци и фетиши имат много голямо значение. Да не е първият мандат. Да е вторият мандат. Да е нашето, защото нашите избиратели много искат да видят как ние сме победили, но за съжаление в момента победата е само в опаковката".

Сачева подчерта, че ГЕРБ иска съдебна реформа, но истинска.

"А не да бъде революция, а не да прави партиите прокуратура, пленарна зала в НС - следствие, и медиите съд. Такава съдебна реформа ние със сигурност не искаме, но съдебна реформа, която е добре обмислена, такава реформа е абсолютно задължителна".

Тя добави, че реформата в съдебната реформа трябва да се случи "със съгласие, а не с ритници".

На въпрос дали ГЕРБ-СДС върви "в пакет с ДПС и Делян Пеевски", Сачева каза:

"Не разбирам този въпрос. Участието на ДПС беше много ясно договорено още в самото начало по отношение на конституционното мнозинство и на всички решения, които се вземат до момента".

Текстът е на БНТ. Видеоматериалът е достъпен от линка в него.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният трети опит за събиране на кворум е насрочен за 20:45 часа. Второто за деня извънредно заседание е с..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика през пропускателните пунктове откъм Египет и Израел. Към днешна дата работят само 7 от общо 24..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от проекта 22800, който бил базиран в Севастопол.  Плавателният съд е бил поразен през нощта на 19 май...

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка и насрочи  заседанието да продължи в 20:15 часа.  Кирова запозна народните..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх Евтимий", като ще се пропускат само автомобили на градския транспорт и линейките.  Венцислав Банчев,..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и..

публикувано на 21.05.24 в 19:26