Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генадий Гудков: Версията на руските власти за атентата в "Крокус Сити хол" е пълна с противоречия

Неговата хипотеза е, че службите за сигурност в Русия не само не са положили усилия за предотвратяване на терористичния акт, но дори са съдействали за извършването му

| Интервю
Генадий Гудков
Снимка: Ирина Недева

Седмица мина от кървавия атентат в концертната зала "Крокус сити хол". След първоначалния шок московчани продължават да прииждат пред залата, носят цветя и палят свещи. А Кремъл - след първоначално стъписване - вече не губи никакво време да използва трагедията за свои цели. За Путин виновникът е Запада в лицето на Украйна и ЦРУ, които са дърпали конците на атентаторите от "Ислямска държава".

Коментар за терористичното нападение край Москва, който отне живота на повече от 140 души, направи пред БНР опозиционният политик в изгнание, бивш депутат в Държавната дума, бивш служител на КГБ и полковник от запаса Генадий Гудков. Според него тиражирната от руските власти версия за атентата в "Крокус Сити хол" е пълна с противоречия, а много съществени въпроси засега остават без отговор. Нещо повече, неговата хипотеза е, че службите за сигурност в Русия не само не са положили усилия за предотвратяване на терористичния акт, но дори са съдействали за извършването му. Гудков също така се съмнява, че преките извършители са четиримата граждани на Таджикистан, които бяха задържани миналата събота в Брянска област, в близост до границата на Русия с Беларус и Украйна. 

Генадий Владимирович, в публичното пространство се обсъждат три основни версии за атентата в "Крокус Сити хол". Първо, "Ислямска държава", която вече пое отговорност за нападението. Второ, "Ислямска държава" със съдействието или благодарение на бездействието на руските специални служби. И трето, версията на Кремъл, че извършител е "Ислямска държава", а поръчителите са службите на Украйна, Съединените щати и Великобритания. Коя от тези версии Ви се струва най-правдоподобна?

Аз разглеждам само две версии. Най-добрата за Путин е, че системата за сигурност в държавата е разрушена. Отдавна е превърната в напълно безпомощен и никому ненужен орган за политически репресии. Неспособен да се бори с реалните заплахи и да защитава гражданите. Тази система е прогнила, както впрочем и цялата власт. Това е - подчертавам - най-добрата версия и най-добрият сценарий за Путин.

Лично аз мисля, че приоритетна е друга версия. Да, атентатът е дело на "Ислямска държава", но тя е била насочвана и управлявана от руската държава и нейните специални служби. Те направиха всичко необходимо, за да се превърне терористичният акт в страшна трагедия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поправете ме, ако греша, но ми се струва, че руските власти нямат нужда от допълнителни оправдания, за да направят всичко, което сметнат за необходимо, особено след преизбирането на Владимир Путин на президентския пост с обявените над 87% подкрепа.

Изглежда не всичко. Видяхме, че въпреки потискането на пръв поглед на антипутиновите и антивоенните настроения, те остават високи, а протестният потенциал е голям. Имам предвид смъртта на Навални, която се обсъжда до ден днешен. Имам предвид опашките от хора, които искаха да подкрепят кандидата за президент Борис Надеждин. Той не беше класически антивоенен и опозиционен кандидат, но на фона на останалите безспорно изглеждаше порядъчен човек. Имам предвид и акцията "По обед срещу Путин" в последния ден на изборите, в която се включиха милиони хора.

Мисля, че това е реакция на Путин и на Кремъл, които искат да започнат нови репресии. Обърнете внимание какво направи Путин! Веднага след като го преизбраха, той даде указания пред колегията на Федералната служба за сигурност да се разправят с вътрешните и външните врагове. Всъщност той направи това, което и Сталин през 30-те години на ХХ век, когато излиза знаменитото постановление на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики) за унищожаване на враговете на народа.

Затова е напълно възможно да са имали нужда от нещо, което да потресе страната и да отклони вниманието на хората от проблемите, включително от фалшифицирането на изборите и нелегитимността на Путин. Неумелите им опити да скалъпят "украинска следа" още веднъж показват, че са допуснали терористичният атентат да се превърне в тази ужасна кървава баня.

В телевизионното си обръщение, което направи 19 часа след атентата, Владимир Путин каза, че терористите се били насочили към Украйна, където имали осигурен коридор. В същото време първо посланикът на Беларус в Москва, а след това и самият Александър Лукашенко казаха, че извършителите на атентата били тръгнали към границата с Беларус, но заради засилените проверки там решили да отидат в Украйна. На какво се дължи това разминаване?

И едното, и другото са глупости. Тези хора са пътували с бясна скорост към Брянск и изглежда, че са били задържани там от някакви местни опълченци. Видяхме униформите, оръжието и поведението им. Терористите не стигнаха нито до Беларус, нито до Украйна. Защо изобщо е трябвало някой в Беларус да бъде вдиган под тревога? За да не ги пуснат в страната? Нима са били тежко въоръжени, на танкове и бронетранспортьори? Не. Оказа се, че в колата на тези страшни терористи е имало само един пистолет “Макаров” и то без патрони.

Мисля, че това е било капан. Тези таджики навярно е трябвало да получат по половин милион рубли за това, че са закарали колата от Москва до някаква точка в Брянска област. Изглежда са им обещали да си получат там остатъка от парите. Карали са с много висока скорост. За два часа и половина са изминали разстояние от 291 километра, което означава, че средната им скорост е била доста над 100 км/ч. Пътните камери са ги заснели, автоматично са били издадени много глоби. Никой не ги е съпровождал и следил. Изглежда са ги чакали на предварително уговореното място, където са ги задържали местните власти. С невероятна жестокост, изтезания и прочие.

Не разполагам с факти и не твърдя със сигурност, но предполагам, че това е била операция за отвличане на вниманието. А зверствата, убийствата и палежите са били извършени от други хора, които са знаели какво правят. Имали са боен опит и достатъчно кървава биография и не са се спрели пред убийството на невъоръжени и беззащитни хора.

Експертите по противопожарна безопасност твърдят, че подпалването на седалките не би могло да предизвика пожар в цялата сграда. Изгорял е покривът и по всяка вероятност там предварително са били заложени леснозапалими вещества, които са довели до този силен пожар на площ от 13 000 квадратни метра. Което доведе до рухване на покрива и досега 95 души се водят безследно изчезнали. Освен 140-те жертви и повече от 360 пострадали при този терористичен атентат.

Искам да обърна внимание на още нещо. Всички системи за сигурност в "Крокус сити хол" са били изключени по време на кървавата баня. Просто изключени! Системите за гасене на пожар, за оповестяване и за връзка с отделението на полицията, което се намира на 300 метра. А базата на ОМОН се намира на 3 километра. Силите за сигурност са влезли в сградата час и 17 минути след като са я били напуснали терористите. Кои са били тези хора? Къде са отишли? Кой ги е подготвял за масови убийства? Защо направиха всичко толкова хладнокръвно? Всички тези въпроси засега остават без отговор. Както и въпросът как видеозаписите са попаднали в ръцете на "Ислямска държава". Кой им ги е предал?

Хората, които стреляха и убиваха, са вървели 250 метра пеша до входа на "Крокус сити". Никой нищо не е видял, не се е обадил, не е предприел никакви мерки. На 250 метра от входа е бил паркиран автомобилът, който след това, без да сменя номерата, потегля с бясна скорост към Брянск, нарушавайки всички възможни правила за движение по пътищата.

Много добре познавам системите за сигурност на "Крокус сити". Видеонаблюдение, оперативен дежурен, който следи екраните, система за бързо реагиране, за връзка с полицията, всякакви паник-бутони и т.н. Плюс много скъпа система за гасене на пожар на световно равнище, която изобщо не се е задействала.

Огромен брой несъответствия! Всички знаем приказката за Пепеляшка. В полунощ каляската се превръща в тиква, конете - в плъхове, а прекрасната рокля на Пепеляшка - в най-обикновена. Създава се впечатлението, че след терористичния атентат всички тези професионални убийци и палачи се превръщат в жалки дилетанти, които не могат да кажат две думи на кръст.

Снимка: БТА

Стана ясно, че предполагаемите извършители на атентата са били изтезавани. На един му отрязаха ухото, на друг му извадиха окото, а трети го инквизираха с ток. Едва ли използването на мъчения в Русия е изненада за някого, но защо все пак съответните видеоклипове и снимки бяха разпространени публично?

За да покажат на хората, че престъпниците ще бъдат наказани по най-жесток начин. Бяха забравили да махнат найлоновата торба от главата на единия от задържаните. Изглежда са го душили, били и докарали до състояние, в което е готов да признае абсолютно всичко: че е превзел Картаген, че е водил Пунически войни, че е разрушил Вавилонската кула или че е издал плановете на персийския цар Дарий на враговете му.

Защо ли си мисля, че извършителите са били други?! Възможно е да е имало група хора, които са отговаряли за подпалването и са оборудвали "Крокус сити" с целия необходим инвентар, така че да изгори като кибритена клечка. Имало е хора, които са изключили системите за сигурност. Вероятно е имало и такива, които да давали указания на служителите на реда да не бързат да се намесват. Все някога ще научим истината. Рано или късно ще излезе истината и за Беслан, и за "Норд-Ост". Мисля, че Русия я очакват толкова много страшни разобличения, че не зная дали в световната история има прецеденти от такъв мащаб.

Още на 7 март американското посолство в Москва предупреди за опасността от атентат в Русия в близките 48 часа. Владимир Путин нарече съобщението “провокация и шантаж”, а атентатът беше извършен две седмици по-късно. Стана ли ясно каква информация са предали американските служби на руските си колеги?

Вече знаем какво са казали американците на руските специални служби - че има заплаха от терористичен акт в Русия, който се готви от една от структурите на "Ислямска държава" с щаб-квартира в Таджикистан. Както и че обект на терор ще бъдат публични места с масово струпване на хора в Москва. Смятам, че тази информация е повече от достатъчна за предприемане на всички възможни превантивни действия. Лъжат, когато твърдят, че американците не са ни казали нищо. Имало е достатъчно време за предотвратяване на терористичния акт. А може би времето е било достатъчно, за да се даде "зелена светлина" за извършването му.

След атентата депутатите в Държавната дума възобновиха дискусиите за отмяна на действащия в Русия от 1999 г. мораториум върху изпълнението на смъртни присъди. Може ли да се стигне до връщане на смъртното наказание?

На практика това няма никакво значение, защото извънсъдебните екзекуции се практикуват в Русия достатъчно често. Като се започне от убийствата на опозиционери и на различни хора в чужбина и се стигне до убийствата на бивши затворници на фронта. Броят на смъртните присъди, изпълнени по заповед или със съдействието на руските власти със сигурност многократно надвишава броя на екзекутираните в Съединените щати, където в около половината от щатите законодателството разрешава изпълнение на смъртни присъди. Има два въпроса, които могат да се обсъждат безкрайно: връщането на смъртната присъда и изнасянето на тялото на Ленин от мавзолея. За това се говори вече 25 години. Това е отвличане на общественото внимание, което се прилага винаги, когато на властта й се налага да се оправдава за нещо.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда с масови протести

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда (1-ви май) с протести срещу увеличаващите се цени и трудовите политики на правителствата си и с призиви за повече права. Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне хилядите хора, които се опитаха да пробият барикадите и да стигнат до..

публикувано на 01.05.24 в 17:17

Как младите хора виждат бъдещето си у нас след завършване на висше образование?

Реализацията на пазара на труда е сред предизвикатерствата пред студентите и трудовия пазар. Младите хора разказаха пред БНР как виждат бъдещето си в страната след завършване на висшето си образование.

публикувано на 01.05.24 в 16:51

Как в Румъния приемат увеличаващия се брой работници от страни извън ЕС?

На пазара на труда в Румъния през последните години се отчита тенденция за увеличаване на броя на работниците от страни извън ЕС. Повече по темата пред БНР разказа Раду Стокица, и зследовател на синдикатите и журналист по трудови въпроси. -  Г-н Стокица, от известно време в Румъния се увеличава броят на работниците от страни извън ЕС, често..

публикувано на 01.05.24 в 16:40

В Монтана разследват случай с открит труп на млад сръндак

Полицията в Монтана разследва случай с открит труп на млад сръндак в багажник на лека кола. Отстрелът на сръндак в момента става само с индивидуално разрешително от горското. Привечер във вторник екип на Районно управление на полицията в Монтана спрял за проверка лек автомобил в района на СБА на входа на града.  В багажника на колата,..

публикувано на 01.05.24 в 16:36

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната"

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната", съобщават от пресцентъра на партията, добавяйки, че всички ангажименти, които би поел от името на политическата сила, няма да са легитимни. С Решение на Изпълнителния съвет на ПП партията в Силистра..

публикувано на 01.05.24 в 16:16
Историческия музей -  Панагюрище

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" са представени в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са в зала "Възраждане" на Художествената галерия в добруджанския град и са се превърнали през годините в символи на българската свобода, като копието на..

публикувано на 01.05.24 в 16:15

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин. Това става на фона на растящото напрежение между Ирландия и Обединеното кралство във връзка с все по-големия брой мигранти, прекосяващи условната граница със Северна Ирландия. От Службата за международна закрила съобщиха, че хората, пребиваващи в повече..

публикувано на 01.05.24 в 16:08