Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес антибиотиците се изписват само с електронна рецепта /ОБНОВЕНА/

Васил Ходжев: Няма проблеми с изпълнението в аптеките, не трябва да има повече изключения

| обновено на 01.04.24 в 17:49
Снимка: pexels.com


Няма проблеми с изпълнението на електронни рецепти за антибиотици в аптеките, каза Васил Ходжев от фармацевтичния съюз в Бургас. От днес лекарите са задължени да издават само електронни бланки за тези препарати.

„Продължаваме да изпълняваме ел. рецепти, така както досега правихме за антидиабетните лекарства, просто сега добавяме една нова група – антибактериалните медикаменти и продължаваме по начина, по който сме работили и досега. Обикалянето по аптеките може да продължи, ако съответния лекарствен продукт не е наличен, а за да бъде избегнат този проблем най-лесно би било лекарите, които изписват съответните антибактериални средства изберат възможността за генерична замяна“

Васил Ходжев счита, не трябва да се правят повече изключения с временно въвеждане на хартиени рецепти за антибактериалните медикаменти.  

„На този етап е добре да свикнем да работим с тази система без изключения, защото ако започнем да правим система, базирана за изключения може би никога няма да минем към реално изпълнение на ел. рецепти“  

Издадените до момента хартиени рецепти имат валидност 30 дни, стига да не са изпълнявани вече в аптека, поясни още Васил Ходжев 

Задължителните електронни рецепти бяха въведени миналия октомври, но заради грешки и опашки от пациенти пред лекарските кабинети и в аптеките се даде отсрочка до 1 април 2024 година и през този период рецептите бяха и хартиени.

От днес в сила влиза и удължената с 15 дни забрана за износ на инсулинови лекарства и на антибиотици за деца. Тя ще действа до средата на април.

Повече чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.