Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възползва ли се България от бизнес възможностите, които логото "НАТО" дава?

България е член на НАТО от 20 години, но някои български бизнеси са в Алианса от 25 г.

Подобен е примерът от родопското село Гьоврен, където едно малко шивашко предприятие работи за НАТО от четвърт век, а собственикът му се казва Исмаил Терзиев.

"И все пак е гордост... Като виждаме по телевизията, нали, облечени с нашите облекла, ние се гордеем. Викаме: "Тези облекла ние сме ги шили". Ние спечелихме доверието, въобще, в НАТО всичките модели, за всички страни, сме ги шили, почти… Започнахме дейността 97-ма година. От 98-ма почнахме да шием за НАТО", споделя той пред БНР.

И така… за 25-те години Исмаил не може да изброи милионите ушити чифтове панталони, заминали за НАТО-вските държави.

"Много ни помогна НАТО. Не само на мен. Благодарение на това производство, запазихме селото. Имаме си детска градина, имаме и училище. Млади хора. Всичко", радва се бизнесменът.

В годините преди присъединяването ни към Алиансса, а и малко след това, медиите у нас отчитат оптимизма за българската икономика.

През 2001-ва година Центърът за либерални стратегии прогнозира, че членството ни ще доведе до по-ефективна работа на администрацията. Държавата - по-силна в прилагането на законите. Анализът отчита и очакванията за развитие на IT сектора, телекомуникациите, туризма, образованието, екологията... Увеличаване на директните инвестиции. Както се случило с присъединените преди нас Полша и Чехия.

Така и станало – след получаването на поканата за членство, България отбелязва 65% скок в чуждестранните инвестиции, които за 2003 г. достигат 1,2 млрд. евро.

А 20 години след членството, НАТО дава все повече възможности, дори и на цивилния сектор. Българска софтуерна фирма е спечелила вече проект по програмата за иновации DIANA. Стартъпът на Янислав Трендафилов преборил 700 международни кандидатури.

"Видяхме възможност да доразвием идеята. Самата програма дава достъп до тестови центрове, които биха могли да ни валидират технологията и да ни ускорят развитието. Ние проправяме пътя за следващите", споделя той.

Други фирми също имат шанс да получат финансиране от Фонда на НАТО за иновации. 170 фирми, предимно строителни, финансови, професионални и образователни от години участват например в Програмата за инвестиции в сигурността.

През 2008-ма година, от първите програми за модернизация на армията, в икономиката ни са влезли 80 милиона евро нетна инвестиция. След 2009-а предоговарянето на проектите за армията повлияло и на допълнителните инвестиции. От 2019-а година три министерства все още работят по концепция за допълнителни инвестиции към проекта за новите изтребители. Очаква се в "Терем" да се сглобяват и поддържат новите бойни машини "Страйкър".

Колко важна и добре работещата система за поръчки трябва да има държавата се е убедил Пламен Йорданов, докато е бил военен представител през 2010-та в Афганистан.

"В Афганистан, когато идваха три джипа, от три различни бригади, те не си говореха, защото радиостанциите са от различна марка и модел, купени по обществени поръчки. Не става така!", категоричен е той.

"Това е пряка последица от незнание как да се защитават интересите", разбрал вече Йорданов, кoгато станал служебен зам. -министър на отбраната.

Дали България се възползва напълно от бизнес възможностите, които логото "НАТО" дава? Обобщението е на Добромир Видев:


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години. Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", за да бъде направена пълна проверка как е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение. НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница Решението..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Храм-паметник
„Свети Александър Невски“

Мерки за сигурност около храм "Св. Александър Невски" на Велика събота

От Националната служба за охрана съобщиха, че на Велика събота се въвеждат мерки за сигурност в района на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Гражданите ще имат достъп след 21:30 часа, когато започват проверки през пунктове, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. За времето от 21 часа на..

публикувано на 03.05.24 в 10:51

V блок на АЕЦ "Козлодуй" затваря на 5 май за планов годишен ремонт

На 5 май V блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата.  В реактора ще бъдат заредени касети с гориво, произведени от "Уестингхаус", след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години...

публикувано на 03.05.24 в 10:49

На местните избори в Англия и Уелс се очертава убедителна победа на лейбъристите

Продължава преброяването на гласовете на местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава убедителна победа на лейбъристите. Лейбъристите освен това спечелиха междинните избори за депутат в Блекпул Юг, което не предвещава нищо добро за управляващите консерватори на предстоящите по-късно през годината общи избори. Лидерът на Лейбъристката..

публикувано на 03.05.24 в 10:25

250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в Кюстендил

В Кюстендил 250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в града. От организацията на Съюза на инвалидите изказват благодарност на щедри спонсори от града, които се отзоваха и дариха козунаци и храни.  Над един тон храни бяха събрани в кампанията, организирана от енориашите към храма "Свети Великомъченик Димитър..

публикувано на 03.05.24 в 10:17

Петя Христова представи самостоятелната си изложба "Иконите и стъклото" в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART своята самостоятелна изложба "Иконите и стъклото" представи художничката Петя Христова.  Изложбата, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в арткалендара на Ямбол, тъй като е обърната изцяло към декоративното изкуство, подчерта председателят на Съюза на..

публикувано на 03.05.24 в 10:05