Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Тодоров, "Сиела Норма": Ако изборите не са 2 в 1, нека са през две седмици!

| Интервю
Веселин Тодоров
Снимка: БГНЕС

Ако парламентарните и европейските избори не са 2 в 1 и бъдат насрочени за две последователни седмици, ще бъде доста трудно.

Това мнение изрази пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" – фирмата, която обезпечава машинното гласуване.

"Винаги сме пледирали изборите да са през 2 седмици, но не се чува това. Приемаме, че обществото иска по-бързо да стават нещата. Ще се справим, но ще е доста напрегнато", обясни той за зареждането на новите бюлетини между понеделник след първия вот и петък, когато машините трябва да бъдат върнати обратно за следващото гласуване. Според Тодоров вариант е двете дати да бъдат 9 и 23 юни.

Той не изключва ЦИК да им възложи допълнителна софтуерна работа, например върху допълнителен екран, който да улесни комуникацията с избирателя.

Снимка: Ани Петрова

Най-старите флашки са отпреди 5 години – първите по-масови избори с машини. Останалите са на около 3 години и половина. Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние, поясни Тодоров.

ЦИК подготвя осигуряването на нови флаш памети, има запитване към производителя, уточни той. "Става въпрос за 24-25 000 флаш памети, ако се закупят за абсолютно всички машини."

Хартиеният вот е доста по-ненадежден от машинния, но българският избирател иска да има хартиен вот, отчита Веселин Тодоров. По думите му, "независимо какво казват политиците или хора, които пледират, че животът трябва да се развива, много българи предпочитат този традиционен начин".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец.  В..

публикувано на 02.05.24 в 16:35

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите за Народно събрание

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите на 9 юни за Народно събрание. Те ще се борят за три мандата от региона. Водач на листата е Пламен Тачев, втори е Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ. Досегашният депутат Пламен Тачев благодари за доверието: "... за това, че съм водач за пореден път на..

публикувано на 02.05.24 в 16:31
Църковен храм

Храмовия си празник отбеляза църквата в силистренското с. Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!"

Храмовия си празник отбеляза днес църквата в силистренското село Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!". Службата бе водена от архимандрит Назарий. През 2017 година църквата е построена от даренията на християни и мюсюлмани. За първи път в това село се чува звън на камбана преди седем години. Първата копка е направена пет години по-рано...

публикувано на 02.05.24 в 16:23
Доц.д-р Иван Малкодански-председател на Общинския съвет в Плевен.

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. На последното заседание съветниците я подкрепиха. Подробности чуйте в..

публикувано на 02.05.24 в 16:17
Председателят на парламента на Ливан Набих Бери, президентът на Кипър Никос Христодулидис и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: ЕС предоставя 1 млрд. евро в подкрепа на Ливан

Европейският съюз предоставя в подкрепа на Ливан 1 млрд. евро до 2027 г., обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Бейрут с премиера на Ливан Наджиб Микати и президента на Кипър Никос Христодулидис.  Намаляването на миграцията от Ливан, основно на сирийски граждани, към Кипър и Европа чрез..

публикувано на 02.05.24 в 16:07