Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР с "Поглед към Вселената" в зала "България" на 5 април

Ивайло Василев: Имам слабост към Равел, един от най-близките до душата ми композитори

| Интервю
Симфоничен оркестър на БНР
Снимка: Ани Петрова

Цялата програма на концерта "Поглед към Вселената" и Планетите са ми едно от най-любимите произведения и винаги ми е било голяма болка, че никога не съм успял да ги чуя на живо, никъде. Това сподели в интервю пред БНР солистът Ивайло Василев, пианист, на симфоничния оркестър на БНР.

"И това ще е първото докосване на живо до Планетите, изпитвам допълнително вълнение. А, аз имам слабост към Равел, той е един от най-близките до душата ми композитори, музиката му е наситена с чувства и емоции точно като една вътрешна вселена. И този концерт съм го свирил преди 3 години с Варненската опера, първо във Варна и после в зала България", разказа Ивайло Василев.

Утре Симфоничният оркестър на БНР ще представи концерта „Поглед към Вселената“.

„Поглед към Вселената“ произхожда от програмата и драматургията на този концерт. Ще изпълним едно от най-известните произведения, което има нещо общо с Вселената и въобще с астрофизиката - „Планетите“ на Густав Холст. Това е една симфонична сюита, която много рядко публиката има възможност да чуе на живо. Освен това в нея Холст говорил за планетите в Слънчевата система, за известните планети, защото някои не са били открити, по един мистичен и магичен начин - чрез музиката си. Аурата и енергията на тези небесни тела е искал да подскаже на публиката чрез музиката, каза в интервю пред БНР главният диригент маестро Константин Илиевски.

Ивайло Василев ще изпълни соловата партия на концерта на Равел. "Има нещо интересно, когато свиря произведение след няколко години. Човек се чувства по зрял и за определени неща се чудя как може да съм го правил", сподели пианистът за първото изпълнение на произведението когато бил на 13 години.

За концерта "Поглед към вселената", утре, 5 април, в зала България, той коментира: Единственото нещо в живота и музиката, което може да се случи е промяната. Човек няма как да очаква един и същи резултат. Нещата звучат различно, защото ние променяме представата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Людмил Илиев

Людмил Илиев: ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска

ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска . Това заяви пред БНР Людмил Илиев, журналист от вестник "Сега". Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите Той анализира поставянето на Росен Желязков начело на евролистата. "Господин Желязков през цялата си политическа кариера..

публикувано на 07.05.24 в 08:32

В Кипър започва да действа "електронна кошница“ за плодове и зеленчуци

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната. Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите. Целта на електронната кошница е да се постигне предлагане на висококачествени продукти на..

публикувано на 07.05.24 в 08:23

Британският премиер все още с надежда за добър резултат на общите избори

Британският премиер Риши Сунак заяви, че резултатът от общите избори не е предрешен, въпреки катастрофалните резултати от местните избори. Премиерът каза, че е твърдо решен да се бори в предизборната кампания, за да покаже, че правителството променя живота на хората по въпроси, включително икономиката и миграцията. Въпреки че бунтарите сред..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Владимир Путин

Путин започва петия си президентски мандат

На третата година от войната, която започна срещу Украйна, Владимир Путин официално ще встъпи в петия си президентски мандат. Тържествената церемония в Големия дворец на Кремъл ще започне в 12:00 часа и ще трае около час. Поканени са членовете на правителството, депутатите от двете камари на парламента, съдиите от Конституционния съд,..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Белодробна болница в Троян

Безплатни прегледи в Белодробната болница в Троян

По повод Световния ден на астмата Белодробната болница в Троян организира от днес до 10 май безплатни профилактични прегледи за пациенти, които са в риск от астма и такива, които вече страдат от заболяването. Прегледите ще се извършват в специализираните кабинети на лечебното заведение от 8.00 до 16.00 ч.,поясни управителят на болницата д-р..

публикувано на 07.05.24 в 08:08