Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 бежанци от Украйна, Сирия, Иран и работодатели участваха в трудова борса на "Каритас София"

Милена Караканова: Имаме успех и опит с дългосрочна работа на бежанците

Трима започнаха работа, работодателите се съобразяват с културните различия

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната идея беше през публично събитие да стигнем до повече работодатели. Като кариерен център работим 8 години на пазара. За чужденците има различни възможности и колкото по-широка е нашата мрежа от работодатели и с достойно заплащане е успех за нас. Това сподели в интервю пред БНР Милена Караканова от "Каритас" организатор на трудова борса за бежанци.

Над 50 бежанци от Украйна, Сирия, Иран и други страни, и 20 компании от сферата на услугите, строителството, хотели и ресторанти и здравеопазване участваха в трудова борса, организирана от "Каритас София". 

На форума бяха представени добри практики при наемането на бежанци и беше дадена възможност за директна среща между работодатели и потенциални служители.  

Събитието е част от инициатива за достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход, осъществявана от мрежата на „Каритас“ организациите в България, в партньорство с Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Над 50 бежанци участваха в трудова борса

За седмица след борсата работа са започнали 3 души бежанци – от Сирия и двама лекари от Украйна, които не започват на позиция като лекари, а част от екип, каза Караканова.

"Клиниката, към университетска болница, ще им съдейства в процеса за признаване на дипломи и когато вече се справят и с езиковата бариера. Започват като медицински сътрудници. Имаме успех и опит с дългосрочна работа на бежанците от Близкия изток. Момче от Сирия започна в ресторант и имаме уговорка с други, да започнат като помощник-готвачи и в строителството. Останаха да уточним подробности като да уточним заплата, изисквания на работодателя и др.", обясни представителят на "Каритас".

От организацията запознават работодателите с правата на труд на бежанците и спецификата на документите, които трябва да имат. 

"Много от украинските бежанци, започнали работа преди 2 години, вече са във втория етап, дипломите им са признати и започват работа по специалността", сподели Караканова.

Относно мотивацията и адаптацията на бежанците, които работят, тя коментира: 

"Много от тях очакват да получават заплати като в централна Европа, защото България е в Европа, но ние обясняваме че не е така. Работодателите и екипите се съобразяват с културните различия и освен място да научат българския език им предоставят и място за молитва, съобразяват работния им ден в месец като този на Рамазан."

Основното нещо към работодателите е, че трябва да проявяват търпение  и разбиране и не само те, а и екипът, в който работят бежанци, защото има културни различия, препоръча Караканова. 

Цялото интервю и репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плевен

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. На последното заседание съветниците я подкрепиха. Подробности чуйте в..

публикувано на 02.05.24 в 16:17
Председателят на парламента на Ливан Набих Бери, президентът на Кипър Никос Христодулидис и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: ЕС предоставя 1 млрд. евро в подкрепа на Ливан

Европейският съюз предоставя в подкрепа на Ливан 1 млрд. евро до 2027 г., обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Бейрут с премиера на Ливан Наджиб Микати и президента на Кипър Никос Христодулидис.  Намаляването на миграцията от Ливан, основно на сирийски граждани, към Кипър и Европа чрез..

публикувано на 02.05.24 в 16:07

Кузман Илиев: Ако сега се бях съгласил на офертите от други партии, щях да убия идеята

Българските политици са неморални, но не са глупави. Те знаят, че като отвратиш хората, остават твърдите електорати и може да се купуват гласове. Като видят потенциал успяват да ги раздробят. Това коментира Кузман Илиев, който ще бъде независим кандидат за ЕП, основател на движението „България може“, в интервю пред БНР. „Твърдите..

публикувано на 02.05.24 в 16:00

ГЕРБ издига Томислав Дончев за водач на листата за народни представители от Габровския избирателен район

ГЕРБ издига Томислав Дончев за водач на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС от Габровския избирателен район. На следващите позиции са представители на всяка от общините в областта. Осмото място в листата се попълва от квотата на СДС. Очаквано начело на листата на ГЕРБ–СДС с кандидати за 50-то НС от Габровския избирателен..

публикувано на 02.05.24 в 15:52
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Русия атакува Украйна през април с над 300 ракети, 300 дрона и над 3200 управляеми бомби

Русия е използвала повече от 300 ракети, около 300 безпилотни самолета тип "Шахед" и над 3200 управляеми бомби при атаките срещу Украйна през април, заяви в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски, съобщава Ройтерс. "За съжаление, много животи бяха отнети при тези въздушни удари. И само силата може да спре този терор – силата на..

публикувано на 02.05.24 в 15:34

Великотърновският митрополит Григорий освети близо 3000 великденски яйца

В катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" великотърновският митрополит Григорий освети близо 3000 великденски яйца. Те ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение Христово, а част от тях ще бъдат дарени на старческите и социалните домове в общината. На Велики четвъртък миряните във Велико Търново се включиха във..

публикувано на 02.05.24 в 15:33
Френският президент Еманюел Макрон

The Economist: Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон отново допусна възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна. В интервю за британското издание "Икономист" (The Economist) френският президент Еманюел Макрон казва, че въпросът за западни войски в Украйна не бива да се изключва предварително и трябва да бъде зададен, ако Москва пробие фронтовите..

публикувано на 02.05.24 в 15:21