Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър търси начини за справяне с миграционния натиск

Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.
Снимка: АФП

Кипърското правителство започва поредица от контакти на най-високо политическо ниво за справяне с имиграционната криза в страната, след като за по-малко от седмица над 800 сирийци пристигнаха по море от Ливан. Днес президентът Никос Христодулидис се среща с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в търсене на по-съществена европейска подкрепа.

Срещата на двамата лидери е след телефонния им разговор във вторник, в който президентът Никос Христодулидис помоли Урсула фон дер Лайен за личната й намеса за спиране на масовите пристигания на сирийци от Ливан.

В условията на имиграционна криза Кипър отправя към европейските си партньори две основни искания, за които настоява от месеци.

Едното е Европейският съюз да осигури допълнителна финансова помощ за Ливан с цел предотвратяване на потоците, като сключи споразумение за миграцията с Бейрут по подобие на подписаните с Турция и Египет.

Очаква се президентът Христодулидис да представи на председателката на Еврокомисията предложения за икономически пакет за съседната страна.

Втората линия на Никозия е необходимостта от ускоряване на преоценката на статута на райони в Сирия като безопасни, така че да могат да се връщат обратно сирийски мигранти.

Европейските агенции за охрана на границите и за убежището /Frontex и EUAA/, както и Европол са в подкрепа на кипърските власти, заявиха от Брюксел.

Разговорите на високо ниво продължават през следващата седмица в Ливан и европейски страни.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници  в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според  областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150 и..

публикувано на 06.05.24 в 15:56

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника.  Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

С 900 великденски яйца и 150 козунака почерпи Община Кюстендил

Два часа продължи празничното веселие на централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за Великден и Гергьовден, организиран от Общината. Бяха раздадени 900 великденски яйца и 150 козунака, осигурени от дарители и спонсори.  Поднасяха ги момичета, участвали в конкурса за мис "Кюстендилска пролет". Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил..

публикувано на 06.05.24 в 14:58
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища

България е единствената държава в ЕС, която толкова пъти е намалила поголовието на овцете си за 40 години.  Смело можем  да поведем една класация, но така или иначе овцевъдството си остава . Въпреки всичко е един традиционен български отрасъл. Това заяви председателят на Националната асоциация на овцевъдите в България Симеон..

публикувано на 06.05.24 в 14:57
Хавиер Милей

Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви в интервю за Би Би Си, че приема, че Фолклендските острови в момента са "в ръцете на Обединеното кралство". В интервюто Милей обеща да си върне островите по дипломатически канали, но отбеляза, че "няма решение за момента". Позицията на Милей за статута на Фолкландските острови е различна от тази..

публикувано на 06.05.24 в 14:21
Камерна изложба

В Монтана беше открита камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие"

Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие" от колекциите на Регионален исторически музей - Монтана бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали, които са връчвани като военни отличия по времето на Третата българска..

публикувано на 06.05.24 в 14:18
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин е поканил европейски лидери за церемонията за началото на петия му мандат

Поканите за церемонията по встъпването на Владимир Путин в петия му президентски мандат са получени в делегацията на ЕС в Москва, както и от страните членки, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Той заяви, че в момента се обсъжда какъв да бъде общият отговор, но уточни, че върховният представител по външната..

публикувано на 06.05.24 в 14:07