Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравен абсурд: 47 преносими рентгена и ехографа за поликлиники, те обаче не си ги искат

| Интервю
Снимка: Архив

Вчера се навърши една година от обявяването на абсурдна обществена поръчка на здравното министерство. С европейски пари за борба с кризи ведомството решава да купи апаратура за болниците и диагностично-консултативните центрове. Поръчката е от времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на преносими рентгени и ехографи. По поръчката има победители и миналата година става чудо за 47 ДКЦ-та в страната.

Д-р Галина Павлова е управител на варненското IV ДКЦ, което, както повечето в страната, не си иска рентгена.

"Нормативната база не разрешава използването на такъв апарат в лечебните заведения за извънболнична помощ. Нормативно е казано, че могат да се ползват в болници и то в определени отделения. Не може просто така да се монтира апарат, който има рентгенови излъчвания и който да бъде преносим и да се ползва навсякъде", обясни тя. По думите ѝ преди това никой не ги е питал дали искат такъв апарат. А това са страшно много пари, отбеляза д-р Павлова и уточни, че апаратът, който са получили, е на стойност 260 хил. лв.

Има 47 доставени апарати в цялата страна за лечебни заведения за извънболнична помощ, подчерта тя. Д-р Павлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на лечебните заведения, посочи, че към тях постъпват писма от колегите им, където има доставена такава апаратура: "Те не знаят какво да правят с тези апарати. Те не само стоят като паметници. Задължени сме да бъдат включени в електрическата мрежа. Получихме писмо от министерството, в което се казва, че ние сме длъжни да ги застраховаме. Но ние не ги ползваме. Писахме писма до министерството, за да дойдат да си ги вземат. Отговорът беше неофициален – каза ми се "Ние ще променим наредбата". А това няма как да се случи".

Здравният журналист от "Капитал" Десислава Николова преди месеци тръгна по следите на тази обществена поръчка. Според нея може да се наложи тези европейски пари да бъдат върнати, след като тази апаратура не се ползва по предназначение. Рискът съществува ако:

"Ако някой отговарящ за европрограмите или европейската прокуратура направи преглед как точно се е изпълнил този договор. Договорът е за около 10 млн. лв. По-неприятното е, че тези поликлиники няма как да ги дадат и на болниците, защото в същото време болниците са получили също кугели само че малко по-лошо качество от неработещите в поликлиниките".

Номинираната за служебен здравен министър д-р Галя Кондева е напълно наясно с проблемите в здравния сектор, категорична е Десислава Николова и добави: "Въпросът е дали ще ѝ стигне времето, а освен това на служебното правителство не му е дадено да прави реформи".

Още за състоянието на варненската болница "Св. Анна" и проблемите там, както и в целия сектор – чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40