Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората няма как да излязат да гласуват за нещо, което не харесват

Диана Сивинова: Изборите ще ги фалшифицират и без Калин Стоянов

"Щетите са много по-големи и не виждам какви са ползите от тази промяна на Конституцията"

| Интервю
Диана Сивинова
Снимка: Ани Петрова

Ясно е, че вотът няма да е по-висок, ще намалее или ще остане като на предходните избори. Точно това се цели. Единственото средство да преборят купения вот е да излязат тези 70% да гласуват.

Това коментира политологът Диана Сивинова в интервю пред БНР.

„Всички знаем, че това няма да се случи, защото хората няма как да излязат да гласуват за нещо, което не харесват“, аргументира се тя.

Според нея промените в Конституцията не са нормални и те са „като кръпка в цялостната картина“.

„Много неща се оказаха несъобразени и вместо да се изпишат вежди, извадиха очи, и не в полза на тези, които гласуваха тази Конституция, а в тяхна вреда. Целеше се и се постигна - да обезличат политическите субекти, всички са едно и също, идват от едно и също място и са с еднакъв морал. Големият въпрос е, че хората не виждат нищо оптимистично“, смята политологът.

Относно оставането на вътрешния министър Калин Стоянов тя разказа, че вчера го е видяла на протеста с 10 души охрана. 

„И всячески бива натискан да остане, и той няма нищо против. Вчера бях свидетел, той вървеше с 10 души охрана, едва ли това му харесва, но явно има причина. Борисов твърди, че няма нищо общо с него, Главчев мислил цяла нощ дали да остане и в служебния кабинет. С кого има общо Калин Стоянов?“, риторично пита Диана Сивинова. 

И прогнозира, че най-вероятно вотът ще бъде фалшифициран и без него. 

„Ако Стоянов беше лош, 9 месеца как работи с Денков?“. 

„Поднасят ни нещо, но нямаме цялостната картина и ние трябва да гадаем или да се разколебаем да гласуваме, казвайки си „всички са маскари“ и да си останем вкъщи“, прогнозира политологът.

Грешките на ПП-ДБ тя коментира така: 

„Допуснаха много грешки назад и сами си казват, че са грешки на растежа, но за съжаление костват съдбата на България. Известна доза наивност има в това и за мен беше непонятно как променят Конституцията и законите с хора, които не желаят нищо да се промени и са ги създали тези закони. И те очакват същите тези да гласуват заедно с тях“. 

Според нея кандидатите за депутати са неравнопоставени, защото едните са действащи депутати, а другите не са в НС.

„Щетите са много по-големи и не виждам какви са ползите от тази промяна на Конституцията. В момента, ако не се появят нови играчи, и то не един, а се работи това да не се случи, няма да се промени кардинално картината. Политическата сцена няма да породи нищо ново, освен затвърждаване на досегашните модели. Негласната коалиция между ГЕРБ и ДПС не е толкова доброволна, явно има зависимости“, каза Диана Сивинова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08