Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт ще бъдат отбелязани 100 години от рождението на Лиляна Бочева

| Интервю
Снимка: БТА/архив

"Искаме да направим един бодросменски празник, посветен на жената, която десетилетия наред изграждаше не само визията на хор "Бодра смяна" като световен еталон за хорово изкуство, но жена, която даде изключително много за изграждането на хиляди деца като личности и стойностни членове на обществото".

Това каза пред БНР Ани Алашка - съставител на сборника "Лиляна Бочева. Златната епоха на "Бодра смяна" и бивш хорист. Тя е и организатор на концерта в събота, с който се отбелязват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - дългогодишен ръководител и диригент на световно известния български хор "Бодра смяна". Настоящите хористи ще зарадват публиката с изпълнение на емблематични за детската хорова школа песни. А в последната част на концерта с изпълнения ще се включат и бившите бодросменци.

Снимка: bodrasmyana.bg

"Програмата включва около 30 изпълнения. Между тях ще представим и книгата, която създадохме в чест на годишнината на Лиляна Бочева. Стара традиция е в края на концертите на "Бодра смяна" винаги на сцената излизат и бивши бодросменци. Тогава всички пеем нашия химн "Волен вятър. Младежка пролетна", пеем "Родино мила" – това са изпълнения, които винаги ни създават страхотна емоция. Тази емоция, това чувство остава в годините, без значение колко отдавна са били на сцената", разказа Алашка в предаването "Хоризонт до обед". Тя очаква на концерта в събота да присъстват бодросменци от всички поколения.

Събитието ще се проведе на 13 април в камерна зала "България" от 16 часа.

Цялото интервю на Диана Дончева с Ани Алашка в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Готев

Георги Готев: Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euractiv. Днес Си Дзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария. "Пекин се стрем и да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години . Т ърси..

публикувано на 08.05.24 в 11:46
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Си се среща с Орбан - "най-добрият приятел на Китай в ЕС"

Приемайки Си Цзинпин на последната спирка от европейската обиколка на китайския лидер в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан ще има шанс да засили връзките между Пекин и неговия най-близък съюзник в ЕС, коментира днес АФП. Си започна обиколката си с Франция – сърдечна визита, която обаче подчерта напрежението между Пекин и ЕС заради..

публикувано на 08.05.24 в 11:41

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за..

публикувано на 08.05.24 в 11:36
Татяна Станева

Татяна Станева: Състоянието на украинските жители прилича на кардиограма

Конфликтът в Украйна мина знаковите 800 дни. Днес в страната е официален празник – Ден на паметта и победата над нацизма във Втората световна война. Отбелязва се съгласно закон, който беше приет от Върховната Рада през май 2023 г., подписан след това и от президента на страната Володимир Зеленски. Татяна Станева, която е журналист,..

публикувано на 08.05.24 в 11:31

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено..

публикувано на 08.05.24 в 11:06

Разкриха една от най-мащабните онлайн измами

Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група. Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни..

публикувано на 08.05.24 в 10:38

Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица, арестуваха го

Полицията в Елена задържа мъж, който е обезобразил с ножица приятелката си. В Стражица е арестуван друг мъж, заплашил с убийство съпругата си.  Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново 23-годишен мъж е нанесъл множество прободни рани по главата на половинката си. Пострадалата е 41-годишна жена, гражданка на..

публикувано на 08.05.24 в 10:37