Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Общност Мостове": Промените, свързани с лечението на редки болести, дискриминират

Антоанета Тончева
Снимка: Личен архив

Одобрените от парламента законодателни промени, свързани с лечението на редки болести, дискриминират пациентите по възраст и по вид заболяване. Тази позиция разпространиха от сдружението "Общност Мостове" след окончателното гласуване на текстове в Закона за здравето, според които държавата ще осигурява лекарства и медицински храни на хора с рядка болест и след навършване на пълнолетие, ако лечението е започнало преди 18-годишна възраст. 

Промените, одобрени с консенсус на първо и второ четене, не решават проблема с достъпа до лечение за вече пълнолетните хора с редки заболявания, заявяват от сдружението. Преди няколко дни в интервю за БНР д-р Антоанета Тончева обясни, че законът не осигурява лечение и за пациенти с редки форми на чести заболявания.

"Порасналите хора, които са с онкологични заболявания, но са се проявили да кажем на възраст 19-20-25 години. Има много такива млади хора със саркоми - тумори на меките тъкани".

От сдружението посочват, че приетите промени са частично решение, което през тази година ще гарантира продължаване на лечението на 25 души с редки болести. И настояват Законът за здравето да се адаптира така, че всички услуги, които се заплащат с държавни средства за децата, да се покриват и за пълнолетните, независимо кога е възникнало заболяването им.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание,  Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията...

публикувано на 07.05.24 в 10:06
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах"

Израелската армия обяви, че е поела оперативен контрол над пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет, както и че специални сили проверяват района, предава Ройтерс.  От агенцията уточняват и че повечето хора от града, както и някои международни организации, вече са се евакуирали. Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа..

публикувано на 07.05.24 в 10:01
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

От днес: По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 09:40
Нарендра Моди

От днес трета фаза на изборите в 11 щата в Индия

Единадесет щата в Индия, сред които и родният щат на премиера Нарендра Моди, започват да гласуват днес в третата фаза на общите избори, предадоха световните агенции. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем фази, в които близо 1 милиард избиратели имат право на глас. Моди се бори за трети премиерски мандат...

публикувано на 07.05.24 в 09:39

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18