Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Решението на Европейския съд по правата на човека може да създаде прецедент и да повлече след себе си серия подобни дела"

Георг Клинглер: Климатичните промени не са "дъвка" за отделни активисти, а тема, засягаща живота и здравето на всички

Над 2500 възрастни дами заведоха дело срещу швейцарското правителство, че не е въвело достатъчно политики за справяне с изменението на климата

Снимка: Pixabay

Тази седмица Европейският съд по правата на човека в Страсбург не допусна дело срещу България и още 31 държави, заведено за това, че правителствата им не полагат достатъчно усилия да ограничат емисиите въглероден диоксид, смятани за основна причина за затоплянето на климата. Затова пък магистратите в Страсбург се произнесоха по дело, заведено от швейцарски пенсионерки, и признаха и се мотивираха в 260 страници, че правителството в Берн е нарушило човешкото право на личен и семеен живот, като не е въвело достатъчно политики за справяне с изменението на климата.

"Влошаването на климатичните условия води до влошаване на здравословното състояние, а това е нарушение на човешките права. Не сме си и помисляли, че е възможно Съдът по правата на човека да признае това. Много хора ни предупреждаваха, даже нашите адвокати: Не залагайте много, ще бъдете разочаровани. А сега сме изключително щастливи!"

Възторжените думи са на Розмари Видлер-Велти - една от швейцарските дами, завели делото, след като председателят на Европейския съд по правата на човека Шофра О'Лиъри аргументира решението:

"Съдът счита, че бъдещите поколения вероятно ще носят все по-тежко бреме от последствията от настоящите провали и пропуски в борбата с изменението на климата.

Съдът счита, че особеностите на изменението на климата като обща грижа на човечеството, и необходимостта от насърчаване на споделянето на тежестта между поколенията правят уместно да се даде възможност за прибягване до правни действия от страна на сдруженията в контекста на изменението на климата".

Решението на Европейския съд по правата на човека може да създаде прецедент и да повлече след себе си серия подобни дела, коментира за "Събота 150" Георг Клинглер от швейцарския клон на Грийнпийс. 

"Делото заведоха над 2500 възрастни дами, които основаха свой клуб и го нарекоха "Климатични сеньорки". Средната им възраст е 73 години, т.е. те наистина са възрастни. Дамите обвиняват Швейцария, че не предприема достатъчно в борбата срещу климатичните промени, което според тях нарушава човешките им права. А обосновката е, че горещините през последните години доказано водят до здравословни проблеми и дори смърт при възрастните хора, и особено при жените".

Спечеленото от швейцарските сеньорки дело не е първото. Има цяла серия подобни дела, но на национално ниво. В Нидерландия най-висшият съд на страната задължи правителството да предприеме повече мерки срещу климатичните промени. Подобно решение взе в Германия Федералният конституционен съд. Спечелени дела има и във Франция, Белгия, Ирландия. Решението на Европейския съд по правата на човека обаче е първият наднационален пробив, защото се отнася до всички 46 държави членки на Съвета на Европа. Освен това то съдържа и критика към швейцарските съдилища. Защо, обяснява Георг Клинглер:

"Клубът беше основан през 2015 година, след като подобен иск беше заведен в Нидерландия и делото беше спечелено. Година по-късно възрастните дами се обърнаха към швейцарското правителство с молба да предприеме мерки срещу климатичните промени, които застрашават здравето и живота им. Правителството обаче отхвърли тези обвинения, което накара "климатичните сеньорки" да се обърнат към Върховния административен съд, а след това и към Федералния съд - най-висшата инстанция в Швейцария. И в двата случая съдиите потвърдиха мнението на правителството, че то прави достатъчно срещу климатичните промени.

Тази седмица Европейският съд по правата на човека отсъди, че отхвърлянето на иска на възрастните дами в Швейцария представлява нарушение, защото им е отказан достъп до правосъдие", обяснява Георг Клинглер. 
Какво конкретно трябва да направи швейцарското правителство сега? Адвокатката на "климатичните сеньорки" Корделия Бер:

"Очаквам правителството най-после да приеме бюджет за финансирането на мерки, които да ограничат вредните емисии, а след това да приеме и нужните климатични закони".

Но това явно няма да се се случи скоро, както става ясно от думите на говорителката на швейцарското министерство на правосъдието Ингрид Ризер:

"Решението е много обемно, трябва да го разучим в детайли. Но така или иначе, Съдът задължи Швейцария да задълбочи мерките срещу климатичните промени.

- Какви международни последствия ще има решението на магистратите в Страсбург, г-н Клинглер?

Основният извод е, че съобразявайки се с чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който описва правото на зачитане на личния и семейния живот, съдът в Страсбург подчертава значението на здравословната околна среда. За мен това тълкувание е впечатляващо. 

Съдът определи още, че при дефинирането и спазването на климатичните цели правителствата трябва да стъпват на научно обосновани изчисления. Всички в момента твърдят, че спазват Парижкото споразумение за климата за намаляване на вредните емисии и ограничаване на покачването на средната годишна температура до градус и половина. Но реалността е друга - нито една държава не спазва това изискване.

- Юристи определят това съдебно решение като прецедент, който ще има отражение върху политическите решения в страните членки на Съвета на Европа.

- Така е, всички 46 държави от Съвета на Европа трябва да се съобразят с решението на Международния съд. За Швейцария решението е със задължителен характер. Съдилищата в останалите страни ще трябва да се съобразяват с това решение при бъдещи дела от подобен характер. А може да се очаква, че ще има такива дела. 

- А какви са реакциите в Швейцария, г-н Клинглер? Ако съдим по медийните публикации, политиците не са очаровани. От представители на управляващата "Народна партия" дори се чу призив за напускане на Съвета на Европа.

Не само в Швейцария е така. И в други държави има коментари, че съдии от Международен съд се намесват във вътрешните работи. Не вярвам за толкова кратко време всички да са успели да прочетат и да анализират 260 страници съдебни мотиви, за да са толкова категорично против решението от Страсбург. Такова поведение е опасно. Опасно е да призоваваш за напускане на Съвета на Европа, както направиха някои политици от управляващата в Швейцария консервативна "Народна партия". 

Решението на съда в Страсбург е силна подкрепа за основните човешки права и се надявам, че гражданите на Европа разбират това. 

Много е тъжно, че гражданското общество се оказа неподготвено за едно толкова ключово решение на Европейския съд по правата на човека. Какво имам предвид - много хора бъркат Европейския съюз и Съвета на Европейския съюз, т.е. лидерите на 27-те, със Съвета на Европа, който е по-старата организация, създадена веднага след края на Втората световна война и в която членуват 46 държави. Съветът на Европа е пазителят на човешките права на Стария континент и наистина не разбирам как може с лека ръка да искаш да напуснеш тази организация, защото съдебното решение не ти харесва. Но тази реакция показва и друго - колко емоционална и същевременно важна за хората е темата климат.

За мен решението на съда в Страсбург е ключово, защото вдигна темата климатични промени на по-високо ниво. Това не е "дъвка" само за някакви отделни активисти, понякога радикални в действията си. А е тема, която пряко засяга живота и здравето на всички. Всяко следващо лято е по-горещо, сушата превръща почвата в неизползваема земя, наводненията унищожават реколтата. И въпреки това хората не се изправят срещу неглижирането на тази тема от страна на политиците. Дано това съдебно решение промени нещо.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38