Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засадиха дъбове край Негован за "Новата гора на София"

Снимка: СИДП

Пролетният залесителен сезон на "Новата гора на София" в столичния район "Нови Искър" започна със засаждане на дъбова гора край Негован. Инициативата на Столичната община предвижда преобразуването на непригодни общински земеделски земи в горски територии. Заместник-кметът  по екология

"Прави логистиката, подсигурява посадъчен материал, да бъде на място, самите терени ги подготвя, но цялото засаждане, залесяване, цялата тази инициатива се изпълнява от доброволци и ние много разчитаме на тях".

Тодор Тодоров, директор на Общинското предприятие "Общински земи и гори" уточни, че за целия сезон ще бъдат засадени 20 000 фиданки:

"Всичко това се прави с технологични планове. Те се изготвят от Лесотехническия институт, от екипи. Има интерес, определено, не само гражданите да дойдат и посадят, а и последваща грижа трябва да има. Тази грижа продължава пет години".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на ЖП-релсите.  Инцидентът е станал снощи на линията между монтанските села Мърчево и Габровница. Катастрофата е станала снощи, към 21:20 минути, в землището на село Габровница. Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил лека кола. Автомобилът е бил спрян на ЖП-релсите, със..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-ти юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник- председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: ""Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се подготвят за фестивала "Театър за ценители", в който ще се включат младежки самодейни състави от цялата..

публикувано на 03.05.24 в 11:05

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години. Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", за да бъде направена пълна проверка как е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение. НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница Решението..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Храм-паметник
„Свети Александър Невски“

Мерки за сигурност около храм "Св. Александър Невски" на Велика събота

От Националната служба за охрана съобщиха, че на Велика събота се въвеждат мерки за сигурност в района на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Гражданите ще имат достъп след 21:30 часа, когато започват проверки през пунктове, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. За времето от 21 часа на..

публикувано на 03.05.24 в 10:51

V блок на АЕЦ "Козлодуй" затваря на 5 май за планов годишен ремонт

На 5 май V блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата.  В реактора ще бъдат заредени касети с гориво, произведени от "Уестингхаус", след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години...

публикувано на 03.05.24 в 10:49