Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Монтана за общественика протойерей Йордан Попов

Снимка: Любо Андреев, БНР

В Художествена галерия "Кирил Петров" беше представена изложба за протойерей Йордан Попов, подготвена от Държавен архив - Монтана. В 10 табла са показани документи и снимки, които отразяват жизнения, служебния и обществения му път, сподели началникът на архива Ангелина Емилова.

"Най-интересна е снимката, на която свещеникът показва как се жъне с коса, като в същото време на снимката не се вижда, но аз го знам този факт, го наблюдава самата княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис Трети, която в този момент е на посещение в село Дългоделци".

За историческия принос на отец Йордан Попов, автор на брошурата: "Моите спомени от септемврийските събития 23-28 IХ 1923 год., станали в град Фердинанд и околията", сподели на срещата - разговор журналистът  Георги Ангелов. Книжката е издадена през 1931 година.

Специални гости на събитието бяха внуците професор Николай Илиев и Ивана Гекова - деца на сина на свещник Попов, летецът подполковник Богдан Илиев.

Спомените си от отец Йордан Попов за уроците по природолюбие и науколюбие, сподели проф. Илиев:

"Той разбираше, че без наука, без знания няма как да се развиваме и да помагаме на себе си и на другите. Тези неща съм ги запомнил".

Отец Йордан Попов е задържан след събитията в Унгария през 1956 г., и изпратен в лагера на остров Белене, където умира на 9 януари 1959 г.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09

Започна проверката в данъчните складове на "Лукойл"

От Министерство на финансите съобщават, че е в ход проверка в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". За втори път тази година контролните органи извършват проверка на наличностите в складовете за енергийни продукти на "Лукойл Нефтохим Бургас".  Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл" На 1..

публикувано на 10.05.24 в 11:04

ЕК отпусна заем от 50 млн. евро на РСМ

Европейската комисия отпусна 50 милиона евро заем на Северна Македония. Това е първият транш от макроикономическата помощ за страната в подкрепа на икономиката, която беше сериозно засегната от икономическата криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна..

публикувано на 10.05.24 в 11:01

Никола Тулечки: Кампанията в социалните медии е отрицателна, очерня противника

Усилване на кампанията в социалните мрежи – това очаква Никола Тулечки от "Данни за добро". Политическата кампания там никога не е спирала, уточни той. Тулечки поясни, че фен групи могат да се формират чрез произвеждане на органично съдържание, най-често негативно спрямо опонента. " Най-често кампанията в социалните медии е..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна". Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични..

публикувано на 10.05.24 в 10:39