Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За САЩ войната в Украйна се превърна в европейски въпрос"

Милен Керемедчиев: Войната и военните действия крепят Нетаняху на власт

"Иран трябваше най-накрая да отговори"

| Интервю
Милен Керемедчиев
Снимка: БНР

Отношенията между Израел и Иран не могат да бъдат на по-ниско ниво. За последните 10 години Израел извърши десетки нападения над ирански офицери на територията на Ирак, Ливан и Сирия, което доведе до тази ескалация. Трябваше най-накрая Иран да отговори.

Това мнение изрази пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. По думите му, Иран затвърждава своята позиция на стожер на антиизраелските позиции.

Тънката червена линия беше премината. Нищо не изключва възможност за нови нападения. Всичко в момента е в ръцете на Израел, коментира Керемедчиев в предаването "Преди всички".

"Въздушни нападения и в двете посоки са единственият начин, по който двете страни могат да водят реални бойни действия помежду си."

Откакто Нетаняху е министър-председател, Израел е в постоянна агресия срещу своите съседи и Иран, подчерта Керемедчиев. Според него "войната и военните действия крепят този кабинет" и оставането на Нетаняху на власт.

Нас може да ни засегне пряко не толкова войната в Близкия изток, а ангажираността на САЩ все повече и повече в защитата на Израел, отбеляза той.

"Видимо е, че за САЩ войната в Украйна се превърна в европейски въпрос. Оставяйки Европа да се справя с този горещ въглен, това ще доведе до спадане на подкрепата – и финансова, и военна за Украйна."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По нареждане на кмета на града Първан Дангов (БСП) обаче то е поставено отново. Това разказа за БНР..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради падналия дъжд. Причините за катастрофата, както ѝ за възникването на пожара в камиона се изясняват ...

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси в Делегацията на ЕС в Южен Судан.  По инициатива на Яшке преди повече от 30 г. в Русе е създадена..

публикувано на 09.05.24 в 15:43
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Български кандидати за евродепутати в следващия Европейски парламент направиха първи коментари след убедителния успех на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните избори в Северна Македония.  Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония Кандидатът на ГЕРБ за Европейския парламент Андрей Ковачев изрази надежда, че победата на..

публикувано на 09.05.24 в 15:38

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният Никулден е православен празник, на който се почита Св. Николай Чудотворец – небесният покровител на..

публикувано на 09.05.24 в 15:00
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за поколенията?

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в София.  Участие в дискусията "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" взеха четирима..

публикувано на 09.05.24 в 14:55