Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всякакви заигравания на тема аполитичност на служебния кабинет ми се струват неоснователни"

Орлин Колев: Вот на недоверие към служебен кабинет е невъзможен

"Служебното правителство черпи своята власт от президента, а не от парламента"

| Интервю
Д-р Орлин Колев
Снимка: Ирина Недева, БНР

Вот на недоверие към служебен кабинет е невъзможен. Това заяви пред БНР гл. ас. д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право.

Същата теза в ефира на "Хоризонт" застъпи и гл. ас. Христо Орманджиев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че опозицията внася искане за вот на недоверие към служебното правителство. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". 

Така за първи път в новата ни история се подготвя вот на недоверие срещу служебен кабинет.

"Има решение на Конституционния съд от 1992 година. Служебното правителство черпи своята власт от президента, а не от парламента. В този смисъл парламентът не може да осъществява парламентарен контрол в идеята да търси политическа отговорност от правителството. 

Всякакви заигравания на тема аполитичност на служебния кабинет ми се струват неоснователни, заяви още Орлин Колев, позовавайки се на алинея 5, член 99 от сегашната конституционна уредба.

"Няма как този кабинет да бъде политически неутрален при така съставената листа от кандидати за служебни министър-председатели. Всеки един от тях е малко или много обвързан политически". 

Ако президентът не подпише указите за смяна на двама министри, те продължават да изпълняват своите функции, обясни още той в предаването "Нещо повече". 

"Отделен е въпросът дали ще могат да го правят ефективно". 

Колев не приема тезата, че може да изпаднем в конституционна криза. 

"Имаме изпълнителна власт, имаме и законодателна, функционира и съдебната. Нямаме основание да търсим конституционна криза, освен ако сами не си я създадем". 

Някои от поправките в Конституцията ще удържат в Конституционния съд, други са на ръба, посочи още той.

"Виждаме проблемите със служебния кабинет. Тази конструкция не е изъдржана от много гледни точки.

Съдебната реформа обаче следва да се осъществи. Идеята за по-справедлив  и по-бърз съдебен процес винаги ще бъде на дневен ред".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Александров, постоянен представител на България в ЕС

България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"

"В чувствителни области, вкл. външната политика на ЕС, разширяване, бюджет на Общността, трябва да се запази вземането на решения с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на страните членки с тях" - това заяви постоянният представител на страната ни в ЕС Румен Александров, който представляваше България на..

публикувано на 30.04.24 в 17:47

Подкрепиха ветото на президента срещу промените в закона за инвестициите

Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации подкрепиха ветото на президента срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. С 9 гласа "за" и 10 "против" законопроектът не беше подкрепен за повторно гласуване. Президентът върна за ново обсъждане седем параграфа от Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 17:33

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Гръцките медии: Цели хотели са ангажирани от българи

Активен е обменът на туристи между България и Гърция, посочват гръцките медии днес. На Халкидики има цели хотели, ангажирани за Великден от българи. Под заглавие "Гърция е втора най-предпочитана страна за българските туристи" днес медиите публикуват данни от проучване на българския Национален статистически институт. След Турция българите..

публикувано на 30.04.24 в 17:14

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че..

публикувано на 30.04.24 в 17:02
Проф. Велислав Минеков

Велислав Минеков: Време е за нови протести

Време е за нови протести, защото само това смущава тези престъпни типове, които искат да завладеят държавата. Друг начин не виждам. Констатацията направи пред БНР проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата и бивш член на "Отровното трио", активен участник в протестите срещу управлението на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. "С..

публикувано на 30.04.24 в 16:54