Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН.

12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати са били против, а Великобритания и Швейцария са се въздържали. Проекторезолюцията по темата беше предложена от Алжир. Тя препоръчваше "на Общото събрание държавата Палестина да бъде приета за членство в Обединените нации".

Палестинският президент Махмуд Абас осъди американското вето като, цитирам, "несправедливо, неетично и неоправдано". Решението на Вашингтон беше осъдено и от групировката "Хамас", съобщи "Ройтерс".

Американските представители са се надявали да не се налага Вашингтон да използва ветото, ако други държави възразят срещу проекторезолюцията преди гласуването, посочва "Гардиън".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хакан Фидан

"Хамас" обещава да ликвидира военното си крило след създаване на независима държава Палестина

Радикалното палестинско движение "Хамас" ще ликвидира военното си крило след създаването на независима държава Палестина и ще продължи да действа като политическа партия. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан в Катар, предава турската тв..

публикувано на 18.04.24 в 12:07

До края на април Съветът за сигурност казва за членството на Палестина в ООН

Съветът за сигурност на ООН реши да отговори до края на този месец на искането на палестинската автономна власт да получи статут на пълноправен член в световната организация, предаде АФП. Въпросът бе обсъден на заседание вчера. През..

публикувано на 09.04.24 в 09:15

Арести по време на две демонстрации в Лондон в подкрепа на Палестина и Израел

Лондонската полиция съобщи, че е арестувала 10 души в центъра на британската столица по време на пропалестински протест и произраелски контрапротест. Сред задържаните са двама мъже по подозрение в подбуждане на расова омраза, след изгаряне на израелско..

публикувано на 06.04.24 в 00:57

Протестна демонстрация на площад "Палестина" в Техеран

За протестна демонстрация на площад "Палестина" в Техеран тази вечер съобщава Франс прес. Според агенцията стотици демонстранти са развявали ирански и палестински флагове и са горили знамена на Израел и на Съединените щати, скандирайки лозунги за мъст..

публикувано на 01.04.24 в 22:58
Жозеп Борел

Борел: Търсим решение, базирано на две държави - Израел и Палестина

Разговорите на министрите на външните работи ще се съсредоточат върху решението, базирано на две държави в Близкия изток - Израел и Палестина, подчерта на влизане в Съвета върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел:..

публикувано на 22.01.24 в 10:15

Мирно шествие в подкрепа на Палестина в Букурещ

Мирно шествие в подкрепа на Палестина и с призив за прекратяване на огъня в ивицата Газа ще се проведе и в Букурещ. Организаторите призовават румънската държава да спре всякакво военно сътрудничество с израелската държава и да подкрепи подхода..

публикувано на 13.01.24 в 11:28

Протести в подкрепа на Израел и Палестина в Лондон, полицейското присъствие е засилено

Значително полицейско присъствие се наблюдава в Лондон, където се очакват  масови протести - едните в защита на палестинците, а другите - в подкрепа на Израел. За днес е насрочен голям протест срещу войната в Газа. Демонтрантите трябва да се..

публикувано на 13.01.24 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна..

публикувано на 02.05.24 в 13:57

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на..

публикувано на 02.05.24 в 13:54

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подпомогнати за Великденските празници

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подкрепени за Великденските празници с помощи в рамките на 10-ата кампания "Осинови семейство за Великден", съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците, който е неин организатор. Броят на..

публикувано на 02.05.24 в 13:39

Петролът поскъпна в азиатска търговия

Цените на петрола се повишиха в азиатска търговия, като по този начин възстановиха част от загубите, натрупани през предишните три дни, пише Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, достигнаха до 83,92..

публикувано на 02.05.24 в 13:33

РИК ще определи ръководствата на СИК-овете в Монтанско

Районната избирателна комисия ще определи служебно ръководствата на секционните избирателни комисии в община Монтана. Това се налага, след като партиите не постигнаха консенсус Представители на партиите в Монтана не постигнаха съгласие относно..

публикувано на 02.05.24 в 13:29