Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

2
Кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"
Снимка: община Добрич

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици. 

Надсловът на инициативата "Пици за смет" препраща към приказката "Сливи за смет". В случая обаче ще се раздават пици, а не сливи и то не срещу колкото се може по-малко боклук, а точно обратното. Идеята хрумва на собственика на ресторант в Добрич шеф Димитър Димитров.

Кампанията, чийто партньор е Община Добрич, ще се проведе на 28 април от 9.00 до 14.00 часа в десет пункта за събиране на отпадъците, обясни кметът Йордан Йорданов.

Подготвени към момента са 460 талона, което означава 1380 чувала отпадък, като те се очаква да донесат между 10 и 25 тона боклуци.

Люцкан Малджиев, собственик на пицария, споделя, че съвместните усилия между бизнес и община винаги работят в интерес на гражданите.

Георги Миланов, също представител на ресторантьорския бизнес, призова за активно участие и от жителите на Добрич.

От фирмата, ангажирана с почистването на града, призоваха чувалите да се предават на определените за това места, а те от своя страна обещават, че още същия ден ще бъдат транспортирани до депото в с. Стожер.

За всеки жител на Добрич е ясно, че в града ни могат да бъдат употребени тонове брашно за направата на пици, ако съберем всички боклуци на 28 април.

 А дали догодина, при организиране на същата кампания, ще намалим количеството на пиците, тоест на събраните чували със смет, зависи от всички нас. Защото, когато замърсяващите са стотици пъти в повече от чистещите, няма как да очакваме да живеем в подредено и уютно градско пространство.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в..

публикувано на 03.05.24 в 11:54

Арх. Петкана Бакалова: Решението за частна детска болница постави в риск децата на България

Решението на Министерски съвет за изграждане на частна детска болница постави в риск децата на България , каза пред БНР арх. Петкана Бакалова - член на УС на Алианса за висока строителна култура.  "Всички знаем, че има изключителен недостиг на здравни специалисти - педиатри, педиатрични сестри. Частната болница, която беше оповестена с 400..

публикувано на 03.05.24 в 11:44

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на жп релсите.  Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между монтанските села Мърчево и Габровница,  в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола.  Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни.  Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се подготвят за фестивала "Театър за ценители", в който ще се включат младежки самодейни състави от цялата..

публикувано на 03.05.24 в 11:05

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години.  Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с болницата "Мама и Аз", съобщи правителствената информационна служба.  Уточнява се, че целта е да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение.  Решението е в отговор на..

публикувано на 03.05.24 в 10:53