Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак е готов да обяви нова програма за военни кораби

Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби, след като бе подложен на натиск от депутатите от неговата Консервативна партия да обещае в предизборната програма да увеличи разходите за отбрана на 2,5 процента от БВП до определена дата, съобщи вестник "Файненшъл таймс".

Очаква се министър-председателят да изложи планове следващия месец за нови многоцелеви помощни кораби, които ще помогнат за укрепване на способността на Великобритания да води амфибийна война, заявяват пред "Файненшъл таймс" хора, запознати с въпроса. Националната стратегия за корабостроене, последно актуализирана преди две години, очерта планове за един клас многоцелеви кораб за поддръжка, който да влезе в експлоатация в началото на 2030 година, който ще замени сегашния амфибиен флот, състоящ се от комбинация от военен и спомагателни кораби. 

Длъжностни лица предупредиха, че правителството все още не е подписало ново финансиране за плановете. Все още не е ясно как ще бъде структурирана поръчката и дали ще бъде подложена на конкуренция между британските корабостроители. В момента военните кораби винаги се строят в Обединеното кралство. Новата програма вероятно ще бъде разделена на две партиди от по три кораба. 

Съобщението за новата програма идва в момент, когато депутатите тори организират нова кампания, за да принудят Сунак да се ангажира с по-високи разходи за отбрана. Премиерът каза, че ще увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП, "когато икономическите условия го позволяват".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак

Риши Сунак е готов да изтегли Великобритания от Европейската конвенция за правата на човека

Британският премиер Риши Сунак заяви, че контролът на нелегалната имиграция е по-важен от членството в Европейската конвенция за човешките права, което е сигурен знак, че той е готов да загърби международните ангажименти на Обединеното кралство само и..

публикувано на 04.04.24 в 11:35
Бившите премиер Лиз Тръс и Борис Джонсън.

На Острова: Бивши премиери саботирали Риши Сунак

Във Великобритания високопоставени консерватори се опасяват, че Риши Сунак е изправен пред саботаж от страна на бившите премиери Борис Джонсън и Лиз Тръс в предстоящата предизборната кампания, твърди "Обзървър". Много депутати на торите смятат,..

публикувано на 14.04.24 в 11:49
Премиерът на Великобритания Риши Сунак

Сунак осъди иранската атака и обеща Великобритания да продължи да защитава Израел

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната атака" на Иран, като обеща Обединеното кралство "да продължи да защитава сигурността на Израел". Междувременно Министерството на външните работи посъветва британците да не пътуват до Израел в..

публикувано на 14.04.24 в 16:11
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че..

публикувано на 16.04.24 в 21:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от..

публикувано на 11.05.24 в 20:39